HomeNOVOSTIBIHPoruka iz Berlina: Rasporediti NATO trupe u Brčkom i preuzeti kontrolu nad...

Poruka iz Berlina: Rasporediti NATO trupe u Brčkom i preuzeti kontrolu nad nebom; to će spriječiti otcjepljenje

Najnoviji istupi i potezi Milorada Dodika uzbunili su sve u Evropskoj uniji. Tako su ambasade najvažnijih evropskih država i SAD ekspresno izdale saopćenje da se zalažu za jednistvenu, cjelovitu BiH i da nema govora o secesiji i osamostaljenju RS.

Reagovalo je i Vijeće za politiku demokratizacije (DPC) koje se danas oglasilo na svom Twitter nalogu povodom posljednjih izjava lidera SNSD Milorada Dodika.

DPC kaže kako je jasno da sankcije nisu zaustavile Dodika.

“Jasno je da same sankcije nisu zaustavile Dodika. Sposobnost NATO i EU nikad nije pod upitnikom, ali hoće. Godine mirovanja, trenutni prioriteti u BiH, na Balkanu i na globalnom nivou su je dovele u pitanje”, navode oni.

Vijeće za politiku demokratizacije smatra kako bi EU i NATO trebali dobiti pojačanja iz drugih zemalja, koja bi bila jasan znak da će sigurnost građana BiH, kao i suverenitet, odnosno integritet zemlje biti zaštićen.

“Ne može se naglasiti dovoljno jako kako je sprečavanje ovog predviđenog izazova kakav je danas postavio Dodik trebalo biti međunarodni prioritet, dok su oni jurili skoro nemoguće s izbornom reformom kao odgovor na zajedničku ucjenu Dragana Čovića i Dodika. Same izjave već odavno nisu dovoljne. Potrebno je djelovanje uz brzo ulaganje snaga NATO i zemalja članica EU, kako bi se pokazala odlučnost u odbrani unutrašnje sigurnosti i integriteta BiH. Ovo nije samo moralna već i pravna obaveza koju su preuzele EU i Alijansa”, kažu iz DPC-a.

DPC smatra kako je Brčko distrikt ključna geografska tačka koja će spriječiti otcjepljenje te pozivaju EU i NATO da tamo rasporede svoje snage. Vijeće za politiku demokratizacije je pozvalo NATO saveznike da u tom cilju preuzme kontrolu nad nebom u BiH kako bi odvratili “Dodikove prijatelje” da mu pomognu.

Face

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments