HomeNOVOSTIBIHPlenković u BiH: Je li došao “peglati” situaciju?

Plenković u BiH: Je li došao “peglati” situaciju?

Podržavam cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali želimo ravnopravnost triju naroda, te ravnopravnu zastupljenost Hrvata. Poruka je koju je Andrej Plenković, predsjednik hrvatske vlade, odaslao tijekom u službenog je posjeta BiH. Prva stanica je bila Sarajevo, gdje se susreo sa bh. kolegom Zoran Tegeltijom, te rukovodstvom oba doma državnog parlamenta. Uz poruke suradnje, prijateljstva i partnerstva, Plenković je komentarisao i aktuelnu političku krizu, te Milanovićeve izjave o Srebrenici.

Drugi put u pet godina. Šef hrvatske vlade na crvenom tepihu dočekan u Sarajevu. Uz visoke počasti, i srdačno rukovanje s domaćinom. I domaćinske poruke.

“Šaljem poruku o cjelovitosti Bosne i Hercegovine, i ravnopravnosti sva ti konstitutivna naroda u BiH”, kazao je Plenković.

“Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju dobre ekonomske i političke odnose”, kazao je Tegeltija.

Odnose koje ne mogu svojim istupima poremetiti pojedinci, dodao je Tegeltija. A pojedinac, Zoran Milanović, posljednjih je dana svojim izjavama o Srebrenici izazvao gnjev Sarajeva.

Na pitanje N1, je li došao “peglati” situaciju, Plenković ustvrđuje.

“Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici, službeni stav Hrvatske nije nikada došao u pitanje. Čak smatram da je predsjednik Milanović uspio pojasniti ono što je htio reći. Nakada te formulaciju dobiju jako brzo određeni spin u medijima. Što se tiče peglanja odnosa, mi imamo dobre konstruktivne, prijateljske odnose”, kazao je premijer Hrvatske.

Odlična ekonomska saradnja
Izgradnja nekoliko mostova preko Save, plinske konekcije na jugu, samo je dio zajedničkih infrastrukturnih pothvata dvije zemlje. No, Zoran Tegeltija, nije propustio spočitati namjeru Hrvatske da gradi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori.

“Izgradnja tog odlagališta izaziva zebnju i strah u dolini rijeke Une. Imamo dobre razgovore. Imamo dogovore da će naši stručnjaci učestvovati u radu stručnjaka iz Hrvatske, kako bismo imalo što bolje informacije”, kazao je Tegeltija.

Teško je bilo nabrojati koliko je puta Plenković pomenuo ravnopravnost Hrvata, a o tome je razgovarao i sa rukovodstvom državnog Parlamenta, a među njima s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. Bh. lideri bez očitovanja, šef hrvatske Vlade jasan.

“Mi bismo željeli da rješenja koja se tiču dogovora Izbornoga zakona budu takva, da sva tri konstitutivna naroda i drugi u BiH budu zadovoljni”, istakao je Plenković.

Visoki gost iz Hrvatske položio je vijenac, te se poklonio spomeniku Suadi i Olgi, prvim žrtvama opkoljenog Sarajeva.

Uslijedio je niz sastanaka sa vjerskim poglavarima. Prva adresa je Careva džamija i reis-ul-ulema ef. Kavazović. Andrej Plenković je razgovarao i sa mitropolitom Hrizostomom, a predsjednika hrvatske vlade dočekao je i nadbiskupu vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Hrvatska i BiH imaju odličnu ekonomsku suradnju. Vanjsko-trgovinska razmjena iznosi dvije milijarde eura. Najavljeno je i održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara i hrvatske vlade, u prvom kvartalu sljedeće godine, kao i održavanje gospodarskog sajma u Sarajevu.

Video pogledajte ovdje

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments