HomeNOVOSTIBIHSankcije su sve bliže

Sankcije su sve bliže

Vladajući u RS tvrde da nisu ništa uradili ništa suprotno dejtonskom sporazumu. Milorad Dodik najavio je usvajanje zakona o VSTV-u RS-a do kraja godine. Uslijedile su i reakcije na njegovu izjavu da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine vanustavno tijelo,

Glava VI Krivičnog zakona BiH govori o djelima protiv integriteta, uz ostalo napadu na ustavni poredak, ugrožavanju teritorijalne cjeline, podrivanju vojne moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga za što su zapriječene kazne i do 10 godina zatvora.

No Denis Šulić koji je predsjedavao posebnom sjednicom NSRS o prenosu nadlženosti, ne plaši se istrage. Naprotiv, ništa protivno Dejtonu nije učinjeno, dodaje.

Za pravnike, poput Nedima Ademovića, stvari su jasne. Prenos nadležnosti, najave zakona o vojsci RS, imovini, indirektnim porezma, pravna je secesija na kojoj već mjesecima organizovano radi grupa ljudi i na tome neće stati.

A da neće stati, Milorad Dodik je i danas ponovio i najavio Zakon o VSTV-u RS do kraja godine.

IZ VSTV-a stigao je odgovor da se neće određivati spram zaključaka posebne sjednice, ali i nastavljaju djelovati jedinstveno, u punom kapacitetu, te u okviru svojih nadležnosti i mandata donosiće odluke i mišljenja koja se poštuju u svim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

U očekivanju Tužilaštva, sankcije su sve bliže. Pa je tako Paul Arhen pomoćnik ministra finansija, nakon ministarstva finansija i sigurnosti BiH, danas posjetio i Tužilaštvo BiH. Nije bilo izjava, no u saopštenju za javnost navedeno je kako Sjedinjene Države neće oklijevati da aktere u BiH označe odgovornim za njihovo destabilizujuće djelovanje i stalnu korupciju:

“Zaključci Narodne skupštine RS od 10. decembra usmjereni na povlačenje nadležnosti iz državnih institucija prijete da ponište posljednjih dvadeset šest godina mira i stabilnosti u regionu. Svi lideri u BiH imaju odgovornost da rade na smirivanju tenzija i da se uključe u dijalog kroz institucije BiH. Ministarstvo finansija SAD može i hoće koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se suprotstavilo korumpiranim akterima koji ugrožavaju budućnost BiH i njenih građana”

I evropski komesar za proširenje Oliver Varheljiju na svom Twitteru potvrdio je razgovor sa Miloradom Dodikom. Tražio je hitne korake za deeskalaciju tenzija, izbjegavanje daljnje retorike i radnji koje potkopavaju povjerenje i državne institucije i hitni povratak u potpuno funkcionalne državne institucije.

“Ovo je ključno za EU perspektivu BiH. Bez ovoga postoji rizik od gubitka značajne finansijske pomoći”, napisao je Varhelji na Twitteru.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke ranije je potrđeno kako se preispituju modeli eventulanih sankcija. Jedan od njih je i preraspodjela pomoći koja dolazi iz BiH.

Sankcije za pojedince ali i grupe razmatraju i u Velikoj Bristaniji, potvrdio je i britanski ambasador u BiH.

Video pogledajte na portalu N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments