HomeNOVOSTIBIHNižu se reakcije na Orbanovu izjavu, ali sankcija iz EU još nema

Nižu se reakcije na Orbanovu izjavu, ali sankcija iz EU još nema

I dok u jeku bh. političke krize, predstavnici zemalja regije dodaju ulje na vatru, Evropa šuti. Čini se tako da će izjava mađarskog premijera Viktora Orbana da je “izazov sa Bosnom i Hercegovinom – kako integrirati zemlju sa dva milona muslimana”, proći neopaženo. Evropski poltičari očito smatraju da ovakve izjave nisu dovoljan razlog prekidanja prazničkih odmora, dok za bošnjačke predstavnike one predstavljaju opasnost.

Nužne su reakcije iz Brisela na opasne izjave mađarskog premijera Viktora Orbana, kažu bošnjački predstavnici. Jer, kako kažu, upravo one, prava su prijetnja EU. Ukoliko se od nje ne ograde, poručili su, dio takve zajednice ne želimo biti.

“Ja EU vidim kao zajednicu koja se izgrađuje na jedinstvu različitosti, zajednciu koja se izgrađuje na principima zaštite ljudskih sloboda i prava, evropske konvencije o ljudskim pravima i mi želimo da idemo u tu takvu EU, dakle BiH pa i Bošnjaci u BiH žele da idu u tu takvu EU,a ne u EU koju zagovara Orban i njegova klika”, rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

“Ovo što gospodin Orban odavno zagovara u vezi sa Evropom, kao neki sistem vrijednosti, evropski nacionalizam, za nas je nejasan, naročito imajući u vidu da su Bošnjaci jedan evropski narod, mi smo stojnici od vajkada, mi se ustvari ne sjećamo našeg dolaska, mi smo tu, jedan od starih autohtonih naroda, BiH je jedna od najstarijih država, a Mađari su došli sa Urala”, naglasio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Za Bošnjake koji žive u Mađarskoj, ali i pojedine analitičare, ovakve Orbanove izjave nisu iznenađujuće. Taktičke su, kažu, kako bi se pridobili glasači. Ali zahtjevaju reakciju iz Brisela, ukoliko i dalje, poručuju, postoji zajednička strategija.

“Apsolutno bi trebali reagovati, ali sam skeptičan. Zapravo ništa se ozbiljno dogoditi neće prema mom mišljenju, nažalost, ne samo kod nas, nego posebno kod te struje koja se u zadnje vrijeme formira – Italijani, pa onda Poljaci, pa Mađari pa još neki, oni koji unutra EU žele voditi neku drugu vrstu politike”, smatra Ivica Đurok iz Bošnjačke zajednice Katolika u Mađarskoj.

“On je iskusan i on zna na kom mjestu treba šta reći. On to što je izjavio nije bilo upereno protiv BiH, nego je to za domaću potrebu i njegove glasače koji se plaše migranata, i zahvaljujući njihovoj propagandi, počevši od 2015. godine, on dobija izbore”, dodao je Gabor Bodiš, novinar iz Budimpešte.

S druge strane, za Milorada Dodika, Orban je veliki državik i dobrodošao u BiH, kao lider koji iznosi jasne stavove o stanju u BiH. Ulje na vatru, kaže ne dodaje on, nego “muslimanska strana koja provodi harangu protiv RS, ali i drugih”.

“Kako je moguće da ne funkcionišete i ne želite da imate nikakvog dodira ni sa Srbijom, ni sa Hrvatskom. Kako je moguće da ste u lošim odnosima i sa Mađarskom, Rusijom, Kinom, i sa ne znam ni ja kim više, Slovenijom, sjećate se one njihove akcije – Ne kupuj slovenačko, sve su to stvari koje su možda mogle da igraju neku ulogu u prošlosti, a sada više ne mogu”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Hoće li Orban svoju retoriku prilagoditi i mjestu i sagovornicima za vrijeme zvanične posjete BiH? Vidjet će se to 25. januara, za kada je posjeta najavljena.

Video pogledajte na portalu N1
N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments