HomeNOVOSTIBIHUŽIVO Ukrajina objavila da je jedan vojnik ub*ij*en, šest ih je ran*jeno

UŽIVO Ukrajina objavila da je jedan vojnik ub*ij*en, šest ih je ran*jeno

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u ponedjeljak je donio odluku kojom se priznaje nezavisnost istočnih dijelova Ukrajine – Donjecka i Luganske Narodne Republike. Putin je također naredio vojsci da uđu u ove separatističke dijelove u okviru “mirovne misije”. Potez Moskve izazvao je žestoke reakcije zapadnih zemalja, ali i regije. Američki predsjednik Joe Biden uveo je sankcije DNR-u i LNR-u. Održana je sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u vezi sa krizom u Ukrajini.

20:05 Ukrajina je objavila da je u napadu proruskih separatista na istoku zemlje ubijen jedan vojnik, a šestero ih je ranjeno.

19:45 Rusko ministarstvo je objavilo da evakuira diplomate iz Ukrajine zbog “prijetnji fizičkim nasiljem”.

“Od 2014. godine, ruska ambasada u Kijevu i konzulati u Odesi, Lavovu i Harkivu bili su meta opetovanih napada. Diplomati su primali prijetnje fizičkim nasiljem te su im palili automobile, a vlasti u Kijevu nisu reagirale“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

19:22 Uskoro se očekuje obraćanje američkog predsjednika Joea Bidena. Očekuje se da će najaviti koje će tačno sankcije uvesti Rusiji.

#social-embed_0

19:05 Vojni konvoj sa preko 100 kamiona koji prevoze ruske vojnike u smijeru ukrajinske granice viđen je u ruskoj Belgorod oblasti, neimenovani svjedok je potvrdio za Reuters.

18:50 Europski ministri vanjskih poslova jednoglasno su se složili oko sankcija Rusiji. Šef europske diplomacije Josep Borell rekao je da će “europske sankcije zaboljeti Rusiju i to jako”.

18:00 Predsjednik Rusije trenutno se obraća novinarima, između ostalog je rekao da Mirovnog sporazuma iz Kijeva više nema.

17:30 Parlament odobrio Putinov zahtjev za korištenje vojske izvan granica Rusije

17:20 Rusija nije ni stala s planovima za veliku invaciju Ukrajine nakon priznanja neovisnosti separatističkih enklava, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. “Sve upućuje na to da Rusija nastavlja planirati totalni napad”, rekao je Stoltenberg.

17:00 Vladimir Putin traži od ruskog parlamenta da odobri korištenje ruskih snaga u inozemstvu.

16:55 Aleksej Navalni, vodeći politički oponent Vladimira Putina, koji se trenutno nalazi u ruskom zatvoru, objavio je na Twitteru fascinantan osvrt na jučerašnje događaje u Rusiji.

16:10 Najavljeno je da će predsjednik Turske Erdogan prisustvovati Samitu lidera NATO-a, koji će se održati sutra putem interneta, a njegova posjeta Gvineji Bisau je iz tog razloga odgođena.

15:35 Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u utorak putem telefona s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a tom prilikom istakao kako se protive svakoj odluci koja za metu ima teritorijalni integritet Ukrajine.

Opširnije OVDJE.

15:20 SAD su u bliskim konsultacijama sa Njemačkom i pozdravlja objavu obustave gasovoda “Sjeverni tok dva”, saopšteno je danas iz Bijele kuće.

“Američki predsjednik iznio je jasan stav da, ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, da će sa Njemačkom reagovati kako bi bilo osigurano da se projekat ‘Sjeverni tok dva’” ne nastavi”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

14:55 Evropska unija (EU) izvijestila je da je spreman prvi paket sankcija protiv Rusije te da obuhvata one koji su odlučili priznati separatiste u Ukrajini, banke koje su finansirale rusku vojsku, pristup Rusije kapitalu i financijskim tržištima EU-a te trgovinu sa separatističkim regijama.

14:45 Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na Twitteru je kazala da BiH najoštrije osuđuje odluku Rusije o priznavanju neovisnosti dijelova teritorija Ukrajine. “BiH poštuje njen suverenitet i teritorijalni integritet. Posljednja odluka Rusije krši međunarodno pravo i prijeti eskalacijom krize“, navela je Turković.

14:13 Društvenim mrežama širi se snimka govora nacionalističkog ruskog političara i predsjednika Demokratske stranke Vladimira Volfoviča Žirinovskog.

Govor je održao 27. decembra prošle godine u Dumi, kako prenose mnogi ruski portali.

“U 4 ujutro 22. veljače osjetit ćete našu novu politiku. Volio bih da 2022. bude mirna. Ali volim istinu. 70 godina sam govorio istinu. Neće biti mirno. 2022. će biti godina kada Rusija ponovo postaje velika”, rekao je.

13:58 Britanski premijer Boris Johnson najavio je ‘prvu tranšu’ sankcija Rusiji, javlja Joe Barnes, novinar britanskog lista The Telegraph.

“Sankcije se odnose na pojedince iz Rusije kao i firme koje su važne Kremlju. U njih spada pet ruskih banaka i tri visoko-rangirane osobe čija će imovina koju posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu biti zamrznuta, a putovanje u Ujedinjeno Kraljevstvo će im biti zabranjeno”, navodi Barnes.

Premijer Johnson je saopćio da se sankcije odnose na sljedeće banke: Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank i Black Sea Bank, kao i na osobe Gennady Timchenko, Igor i Boris Rotenberg.

13:48 Sve zemlje regiona osim Srbije osudile su odluku Rusije o priznavanju nezavisnosti sepratističkih ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk, dok u BiH nema jedintvenog stava.

13:37 Rusija je spremna za dijalog sa evropskim zemljama o Ukrajini, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

“Spremni smo za dijalog sa svima, uključujući evropske partnere”, rekao je Rudenko novinarima na pitanje o izgledima Normandijskog formata.

13:25 Ukrajina će doživeti nova iskušenja i gubitke, upozorio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov obraćajući se vojsci i optužujući Kremlj da želi da obnovi SSSR.

“Pred nama su teška iskušenja. Bit će gubitaka. Morat ćemo da prođemo kroz bol i morat ćamo da nadvlamo strah i očaj”, rekao je Reznikov.

13:01 Kakav je zvaničan stav BiH u vezi sa ukrajinskom krizom, možete pročitati OVDJE.

12:41 Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u utorak da je Njemačka poduzela korake da zaustavi proces certifikacije gasovoda Sjeverni tok 2 iz Rusije, prenosi DW.

Kako se navodi, Scholz je novinarima u Berlinu rekao da njegova vlada preduzima te mjere kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini.

12:30 Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov ocijenio je historijskom odluku predsjednika Vladimira Putina da Donjecku i Lugansku prizna nezavisnost od Ukrajine.

Kalabuhov je podsjetio kako je i sam iz Donjecka.

Opširnije OVDJE.

12:11 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je rekao da razmatra prekid diplomatskih odnosa s Rusijom, optuživši je za nastavak “vojne agresije protiv Ukrajine”.

“Primio sam zahtjev ministarstva vanjskih poslova da razmotrim pitanje prekida diplomatskih odnosa između Ukrajine i Rusije. Smjesta ću razmotriti to pitanje, nakon naše konferencije za novinare”, rekao je Zelenski novinarima nakon sastanka s estonskim kolegom.

11:58 N1 je danas na ulicama Banjaluke, gdje smo provjerili stav njenih građana o potezima ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je sinoć obznanio kako Rusija “priznaje nezavisnost” ukrajinskih oblasti Donjeck i Lugansk. Dok su mladi za ovakav razgovor mahom nezainteresovani, oni stariji najčešće zauzimaju proruski stav.

11:47 Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan osudio je danas odluku ruskog presjednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost otcjepljenih dijelova Ukrajine, Luganska i Donjecka. Na prvu možda izgleda dosta iznenađujuća reakcija Erdogana zbog njegovih vrlo bliskih veza sa Putinom, ali treba istaći da je zvanična Ankara od početka govorila da je Krim dio Ukrajine.

11:37 Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je u utorak prijetnju sankcijama, rekavši da će ih Zapad uvesti bez obzira na događaje i opisujući odgovor na rusko priznanje dijelova dva otcjepljena ukrajinska regiona Donjeck i Luganjsk kao predvidljiv, prenosi Reuters.

“Naše evropske, američke, britanske kolege neće stati i neće se smiriti dok ne iscrpe sve svoje mogućnosti za takozvano ’kažnjavanje Rusije‘. Već nam prijete svim vrstama sankcija ili kako sada kažu – ‘majka svih sankcija’”, rekao je Lavrov.

11:30 Rusija će nastaviti opskrbljivati bez prekida svjetska tržišta prirodnim plinom, napisao je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak u pismu energetskoj konferenciji u Dohi.

Te riječi su objavljene u trenutku kad Sjedinjene Države i njegovi evropski saveznici namjeravaju najaviti nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Putin priznao dvije otcijepljene regije u istočnoj Ukrajini.

Opširnije OVDJE.

11:09 Teritorijalni integritet i suverenitet država članica UN se mora poštovati, poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagujući na potez Rusije da prizna odcjepljene dijelove Ukrajine.

10:54 Frans Timmermans, bivši holandski ministar vanjskih poslova, koji je sada potpredsjednik Evropske komisije, opisao je današnji dan kao “bez sumnje jedan od najmračnijih dana evropske istorije” prenosi Sky News. Govoreći u Parizu na indo-pacifičkom forumu EU, rekao je:

“Rusija više nije moć da dominira, stoga bira da poremeti. I naša reakcija na takvo ponašanje će odrediti ne samo sigurnost Evrope, već će odrediti globalnu sigurnost u godinama koje dolaze. Zato vjerujem da na ovaj eklatantan čin nepoštivanja vladavine prava i međunarodnog prava trebamo odgovoriti povećanom odlučnošću da povećamo našu saradnju širom svijeta, a posebno i sa Indo-Pacifikom.”

10:43 Sirija je u utorak objavila da podržava odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o priznanju nezavisnosti dviju separatističkih regija na istoku Ukrajine i tako zvanično postala prva država koja je podržala odluku Moskve.

“Sirija podržava odluku predsjednika Putina o priznanju republika Lugansk i Donjeck te će s njima surađivati”, prenosi državna agencija SANA riječi ministra vanjskih poslova Faisala Mikdada u utorak.

10:36 Potez Rusije naišao je na međunarodnu osudu i brze sankcije. Ali ne i u srbijanskim tabloidima koji su optužili Ukrajinu “da je napala Rusiju”.

Za to vrijeme, dio srpskih tabloida bliskih vlasti piše kako je – Ukrajina napala Rusiju.

10:26 Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom i poručio da Mađarska dijeli stavove Evropske unije u vezi sukoba između Ukrajine i Rusije, saopšteno je iz kabineta premijera.

10:17 Samoproglašene republike u Donjecku i Lugansku ratifikovale su sporazum o prijateljstvu i pomoći sa Moskvom, čime su formalno otvorena vrata za dobijanje vojne i finansijske podrške, prenosi RT.

Na hitnoj sjednici parlamenta u Donjecku svih 87 prisutnih poslanika glasalo je za usvajanje zakona o ratifikaciji tog sporazuma, javlja RIA Novosti.

Skupština LNR-a također je jednoglasno odobrila ratifikaciju – sporazum je podržalo 47 prisutnih poslanika.

10:09 Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasio je danas kako BiH poštuje i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Džaferović je osudio odluku Rusije da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska.

09:52 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da sa zabrinutošću prati šta se dešava u oblastima na istoku Ukrajine, te da se nada smanjenju tenzija i povratku dijalogu.

“Nedvosmisleno svjedočimo novim geopolitičkim realnostima koje raslojavaju ne samo političku i bezbjedonosnu strukturu, već neminovno donose zaoštravanje i dodatne pritiske u bilateralnim i multilateralnim odnosima”, rekao je Dodik.

09:44 Britanski ministar zdravstva Sajid Javid tvrdi kako je počela ruska invazija Ukrajine.

Javid je ocijenio kako je rusko slanje trupa u Donbas i Lugansk uvod u invaziju.

09:35 Evropska unija odlučit će o tome koje će sankcije uvesti Rusiji “danas popodne”, rekao je novinarima u utorak visoki predstavnik EU Josep Borrell.

Borrell je rekao da je pozvao na hitan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije danas popodne kako bi se razgovaralo o evropskom odgovoru Rusiji.

09:22 NATO i SAD nisu naučili lekciju koju im je Rusija održala priznavanjem nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, ocijenio je zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Ruske federacije Dmitrij Medvedev.

On je, komentarišući odluku predsjednika Vladimira Putina da potpiše ukaze o priznanju samoproglašenih republika na istoku Ukrajine, rekao da je 2008. mora da donese tešku odluku o priznanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, prenosi RIA Novosti.

09:07 Ruski tenkovi i vojna vozila već se nalaze na ulicama Donbasa, javio je danas Reuters.

Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin donio ukaz prema kojem se Donjecku i Lugansku priznaje nezavisnost od Ukrajine. Putin je naredio ruskoj vojsci da uđe na istok Ukrajine kako bi u ovim samoproglašenim republikama “vršila mirovnu misiju”.

08:53 Svaki napad na Donjeck i Luganski značit će automatski objavu rata i Rusiji, stoji u članu 4 Sporazuma koji je jučer potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prema članu 4 Sporazuma između Rusije i Donjeck-Luganska, akti agresije bilo koje države protiv DNR-a i LNR-a bit će povod za rat. Sve strane, iz Sporazuma, zajedno će se boriti protiv “akata agresije i pružat će jedna drugoj neophodnu pomoć”.

08:42 Kina je zabrinuta zbog „pogoršavanja“ stanja u Ukrajini, rekao je ministar vanjskih poslova Vang Ji, ponovivši svoj poziv svim stranama da pokažu suzdržanost i razriješe razlike kroz dijalog.

Treba poštivati ​​legitimne bezbjedonosne zahtjeve svake zemlje, rekao je Vang američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu u telefonskom razgovoru, saopštilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

08:31 Ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Željko Samardžija komentarišući ukrajinsku krizu rekao je da situacija u Donbasu nije dobra.

“Predsjednik Rusije Vladimir Putin traži od Oružanih snaga Rusije da osiguraju mir. Veliki broj izbjeglica je u Rusiji, sa druge strane intenzivno naoružavanje Ukrajine i to sve ne miriše na dobro”, ocijenio je Samardžija.

08:26 Šta tačno znači Putinovo priznanje separatista? Opširnije OVDJE.

08:21 Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je sinoć odluku Rusije da prizna samoproglašene Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR).

Stoltenberg je osudio odluku Rusije da prizna nezavisnost “ukrajinskih pobunjenih regiona”.

Stoltenberg je, nakon što je prethodno ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ukaz o priznanju LNR-a i DNR-a, optužio Moskvu da nastavlja da potpiruje konflikt na istoku Ukrajine.

08:16 Rusija ne zatvara vrata “diplomatiji” u rješavanju krize u Ukrajini, ali će spriječiti “krvoproliće” u separatističkim teritorijama na istoku zemlje čiju je nezavisnost priznala, izjavio je noćas ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija.

“Ostajemo otvoreni za diplomatiju, za diplomatsko rješenje. Međutim, ne namjeravamo da dozvolimo krvoproliće u Donbasu”, rekao je ruski diplomata na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

08:06 Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je u noćašnjem saopštenju da odluku Rusije da prizna nezavisnost ukrajinskih separatističkih teritorija smatra “kršenjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine” koje je “nespojivo s principima Povelje Ujedinjenih nacija”.

“Ujedinjene nacije, u skladu s rezolucijama Generalne skupštine, nastavljaju da u potpunosti podržavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica”, pručio je Guterres.

07:55 Ruski predsjednik Vladimira Putina jučer je tokom obraćanja naciji i svijetu potpisao priznanje Donjecke i Luganske narodne republike, odcjepljenih dijelova Ukrajina i na taj način dodatno dolio ulje na vatru u krizi koja posljednjih sedmica potresa planetu. Sada već historijsko obraćanje jednog od najmoćnijih ljudi izgleda nije bilo uživo, kako se tvrdi iz zvaničnog Kremlja. Opširnije OVDJE.

07:43 Slovenski premijer Janez Janša osudio je odluku Rusije da prizna ukrajinske separatističke regije Donjeck i Lugansk, te se zauzeo da Evropska unija ponudi Ukrajini “perspektivu punopravnog članstva”.

“Rusko priznanje dva separatistička teritorija u Ukrajini predstavlja očitno kršenje međunarodnog prava i dogovora iz Budimpešte i Minska. Slovenija osuđuje taj nezakonit čin. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivu punopravnog članstva,” napisao je predsjednik slovenske vlade na Twitteru.

07:35 Zvanična Moskva je objavila video koji je “dokaz upadu ukrajinskih trupa na rusku teritoriju”. Na snimku ruske službe sigurnosti vidi se dva oklopna vozila BMP u šumama istočno od spornog regiona Donbasa, uništena tokom incidenta u ponedjeljak ujutro.

07:22 SAD uvele sankcije Donjecku i Lugansku.

07:15 Večeras je održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u vezi sa ukrajinskom krizom. Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao dvije odcjepljene ukrajinske teritorije, ministar vanjskih poslova ove zemlje zatražio je hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog “ilegalnih poteza Rusije”.

Snimak sjednice možete pogledati OVDJE.

07:10 Premijer Hrvatske Andrej Plenković osudio je rusko priznanje samoproglašenih ruskih republika na istoku Ukrajine.

“Osuđujemo rusko priznanje samoproglašenih regija Donjecka i Luhanska koje predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Zajedno s partnerima EU izražavamo solidarnost sa Zelenskim i ukrajinskim narodom”, objavio je Plenković na Twitteru.

07:05 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina o priznanju dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije nije laka i da je dovodi u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi političke, bezbjednosne i ekonomske prirode. Rekao je da su već počeli pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji i da očekuje još pritisaka.

Vučić je u Monaku za televiziju Pink rekao da će pritisci na Srbiju poslije odluke Putina biti mnogo veći nego ikada, da ovo ruši kompletnu bezbjednosnu arhitekturu svijeta i da „kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, to niko ne može da zna“. Opširnije OVDJE.

06:59 Nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Rusija priznaje nezavisnost Luganske i Donjecke Narodne Republike, stanovnici Donjecka izašli su na ulice da proslave ovu odluku.

n1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments