HomeNOVOSTIBIHRusija tvrdi da je uništila ukrajinsku protuzračnu obranu i zračne snage, ruski...

Rusija tvrdi da je uništila ukrajinsku protuzračnu obranu i zračne snage, ruski tenkovi i oklopna vozila prelaze u…

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky sazvao je Savjet za nacionalnu sigurnost. Planira uvođenje vanrednog stanja u cijeloj zemlji.

Rusija je jutros napala Ukrajinu. Eksplozije odjekuju u svim većim gradovima. Ruske snage su počele iskrcavanje u Odesi, gradu na Crnom moru. Iskrcavanje ruskih snaga počelo je iu luci Mariupolj koja se nalazi na obali Azovskog mora.

Stotine žrtava ima u napadnutim ukrajinskim gradovima, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

8:58 Bjeloruski Lukašenko sazvao je sastanak s vojskom, javljaju državni mediji, kako javlja CNN.

CNN je prenio kako vojnici na vrhu kolone vojnih vozila ulaze u Ukrajinu s graničnog prijelaza s Bjelorusijom. Lukašenko i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su ranije u četvrtak ujutro o trenutačnoj situaciji u Ukrajini, javlja Belta.

8:47 Najmanje osmero ljudi je ubijeno, a devetero ih je ranjeno u ruskom granatiranju, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, prenosi The Guardian agenciju Reuters.

08:30 Na društvenim mrežama objavljen je snimak raketnog napada jednog aerodroma na zapadu Ukrajine.

08:15 Ruski vojni konvoj prešli su u Ukrajinu u sjevernim i istočnim regijama, priopćila je ukrajinska granična služba (DPSU). Kaže da je ruskoj ofenzivi prethodila artiljerijska vatra. Bilo je ozlijeđenih među ukrajinskim graničarima, kaže DPSU.

08:00 Državna granična služba Ukrajine podijelila je video na kojem se vide ruski tenkovi i oklopna vozila kako danas prelaze u Ukrajinu s okupiranog Krima.

07:55 Ruski mediji prenose tvrdnje ruskog Ministarstva obrane da je Rusija “uništila ukrajinsku protuzračnu obranu i zračnu snagu” u nizu preciznih napada.

7.15 . Ruski tenkovi prošli su granicu na istoku zemlje, a očekuje se da će to napraviti i na sjeveru.

Širom ukrajinskih gradova odjekuju eksplozije, mete su vojni objekti i zračne luke.

7.00 sati. Rusija je napala ukrajinske granice u pet oblasti, saopćila je državna granična služba Ukrajine. Napadnute su oblasti Luhanska, Sumska, Harkovska, Žitomorska, i Černigovska. Napadi dolaze i sa Krima, objavili su lokalni mediji u Kijevu

6.59 Ukrajinski mediji javljaju da je vojska Ukrajine u Donbasu srušila pet ruskih aviona i helikoptera.

6.45 . Rusija gađa ukrajinsku vojnu infrastrukturu, protuzračnu obranu i zračnu snagu visoko preciznim oružjem i ne napada ukrajinske gradove, objavila je u četvrtak ruska novinska agencija RIA citirajući rusko ministarstvo obrane.

Dopisnik The Guardiana iz Ukrajine javlja da se eksplozija odjekuje u sljedećim gradovima: Kijev, Harkiv, Mariupol, Dnipro, Odesa, Slov”jans’k i Kramatorsk.

6.30 Ukrajinski mediji javljaju kako se s ruske i bjeloruske teritorije napada Ukrajina.

6.15 Ukrajinska vojska vodi žestoke borbe širom zelje, javlja Kyiv Independent.

6.00 sati. Sirene odjekuju Kijevom. Upozoravaju na ruske zračne napade.

5.42 Ukrajinsko mnistarstvo unutarnjih poslova saopćilo je da u napadnutim gradovima u Ukrajini ima stotine žrtava, javlja CNN.

5.25 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky sazvao je Savjet za nacionalnu sigurnost. Planira uvođenje vanrednog stanja u cijeloj zemlji.

5.22 Ruske snage su se iskrcale u Odesi. U gradu se vode teške bombe, javlja The Kyiv Independent.

5.15 Dok Rusija bombarduje ukrajinske gradove, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru osuđuje napad.

“Oštro osuđujem nepromišljeni napad Rusije na Ukrajinu. koji dovodi u opasnost nebrojene živote. Ovo je teška povreda međunarodnog prava i ozbiljna prijetnja euroatlanskoj sigurnosti. Saveznici će se sastati kako bi se pozabavili obnovljenom agresijom Rusije”, napisao je Stoltenberg

5.12 Ruska vojska započela je iskrcavanje iu gradu Mariupolju koji se nalazi na Azovskom moru.

5.09 Detonacije odjekuju iu gradu Svatovo u Luhanjskoj oblasti.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments