HomeNOVOSTIBIHKomšić traži da BiH slijedi politiku sankcija EU-a, Dodik hvali Putina

Komšić traži da BiH slijedi politiku sankcija EU-a, Dodik hvali Putina

Vladimir Putin je veoma odgovoran i veliki državnik, tvrdi Milorad Dodik, dok Željko Komšić traži da se diplomatska mreža Bosne i Hercegovine ponaša u skladu s međunarodnim pravom.

Predsjedavjući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zatražio je u ponedjeljak da se diplomatska mreža Bosne i Hercegovine u odnosu na ukrajinsku krizu ponaša sukladno međunarodnom pravu, uz podršku sankcijama, no član državnog Predsjedništva Milorad Dodik tome se usprotivio, hvaleći ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Znam Putina i on je veoma odgovoran i veliki državnik”, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, komentirajući poruku koju je ranije vlastima u Bosni i Hercegovini uputio šef Delegacije EU-a u ovoj zemlji Johann Sattler, ističući kako Bosna i Hercegovina, kao država koja želi postati članicom Unije, ima obavezu slijediti njenu vanjsku politiku, pa tako i provoditi sankcije nametnute Rusiji, prenosi Hina.

Komšić: Glasanje u Predsjedništvu BiH je nepotrebno

Komšić je odmah potom poslao instrukciju ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković da, provodeći vanjsku politiku zemlje, to treba činiti vodeći se odredbama Povelje Ujedinjenih naroda, koja zabranjuje napad na međunarodno priznate države, ali i obavezama preuzetim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU.

U instrukciji piše kako Bosna i Hercegovina treba poduzimati korake kako bi se unaprijedili zajednički stajavoci o sigurnosti i stabilnosti u Evropi, uključujući saradnju u područjima obuhvaćenim zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

“Smatram kako je stoga nepotrebno glasanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine o tome treba li ili ne treba ispunjavati međunarodne obaveze”, napisao je Komšić u instrukciji.

No, Dodik je gotovo istovremeno novinarima u Banjoj Luci tumačio kako Bosna i Hercegovina zapravo nema stav o ukrajinskoj krizi, jer o tome nije bilo formalne rasprave.

Kazao je kako on lično podržava teritorijalni integritet svih država, pa tako i Ukrajine, ali je odlučno protiv sankcija Rusiji, poručivši kako se u sadašnjem sukobu ne treba svrstavati.

Dodik poručio izbjeglicama iz Ukrajine da ne dolaze u BiH

“Mi ćemo ostati potpuno neutralni, nećemo se pridruživati sankcijama EU-a niti bilo koga”, rekao je Dodik, tvrdeći kako nigdje ne piše da Bosna i Hercegovina mora do kraja pratiti politiku EU-a.

Napao je i visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrella zbog upozorenja da se sadašnji sukobi mogu preliti i na Zapadni Balkan.

Dodik tvrdi kako Borrell samo širi proturusku propagandu.

Na kraju je poručio izbjeglicama iz Ukrajine da ne dolaze u Bosnu i Hercegovini, jer će im tamo biti još gore nego u njihovoj zemlji.

IZVOR: AGENCIJE

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments