HomeNOVOSTIBIHIGK: Osuđujemo pokušaj uspostavljanja tzv. Herceg-Bosne, pozivamo na procesuiranje

IGK: Osuđujemo pokušaj uspostavljanja tzv. Herceg-Bosne, pozivamo na procesuiranje

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) tvrdi kako pozivanje na ponovno uspostavljanje tzv. Herceg-Bosne od Udruženja hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata je još jedan udar na državu BiH, njen suverenitet i integritet.

Radi se o pokušaju rušenja ustavnog poretka države BiH koji odmah mora biti procesuiran.

U nastavku prenosimo saopćenje IGK:

“I pored pravosnažne sudske činjenice od strane vrhovnog svijetskog pravnog autoriteta, veličanje tvz. Herceg Bosne, zl**inačke paratvorevine, nastavlja se pod pokroviteljstvom Udruženja hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata.

To je ilegalan, antidržavni, antibosanski čin imajući u vidu da je Sud UN pravosnažnom presudom utvrdio da je stvaranje tvz. zl**inačke paratvorevine Herceg-Bosne bilo protiv međunarodnog prava i da je predstavljalo sastavni dio agresije na državu BiH.

Udruženim zločinačkim poduhvatom stvaraoci zločinačke paratvorevine Herceg-Bosne imali su namjeru državu BiH agresijom, ratnim zl**inima i zl**inama protiv čovječnosti razbiti i izdvojiti njene teritorije koje su po dogovoru iz 1939. između Cvetkovića i Mačeka bile označene kao hrvatske. Radilo se o ratnom zl**inu i zl**inu protiv čovječnosti, te pokušaj obnavljanja paratvorevine Herceg-Bosne znači kontinuitet zl**ina prema državi BiH drugim sredstvima.

U smislu političke i vojne organizacije, herceg-bosanski agresivno genocidni politički projekt je reakcija, a time i kopija veliko-srpskog projekta, i s obzirom na agresivne političke ciljeve i teritorijalne apetite u BiH, ali i s obzirom na mehanizme i strategije kojima se želio ostvariti taj agresivno ge**cidni politički projekt.

Taj srpsko-hrvatski udruženi zločinački projekt u i van BiH traje i danas, pod strateškim liderstvom Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Najoštrije osuđujemo pokušaj ponovnog uspostavljanja tzv. Herceg-Bosne, zl**inačke paratvorevine kojoj je pravosnažno presuđeno pred sudom UN-a. To je kontinuitet udara na državu BiH, kontinuitet vrijeđanja ž**ava, udar na pravdu, pravo i istinu i ugrožavanje stabilnosti i mira.

Tvz Herceg-Bosna, kojoj je presuđena kao paratvorevina tvorevina največeg na*ilja kojoj je cilj bio uništenje političke i svake druge egzistencije prije svega Bošnjaka, je stvorila neprijateljsku, antibosansku i antievropsku ideju u kojoj i sada živimo.

IGK poziva državne pravosudne institucije da odmah procesuiraju subjekte antidržavne politike i prakse. IGK poziva sve prijatelje istine i pravde, sve prijatelje države BiH da reaguju i zaštite državu BiH, da brane istinu i pravdu, da stanu uz žrtve navedene zl**inačke paratvorevine”, navodi se u saopćenju IGK.

Radiosarajevo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments