HomeNOVOSTIUŽIVO Rusija spominje upotrebu nuklearnog oružja, reagovale i SAD

UŽIVO Rusija spominje upotrebu nuklearnog oružja, reagovale i SAD

Danas je 28. dan ruske invazije na Ukrajinu.

08:56

Šta će Rusija učiniti ako preuzme kontrolu nad Mariupoljem?

Ruski dužnosnik Kiril Stepanov rekao je za RIA Novosti kako postoji plan o povezivanju Krima s Donbasom čim “ruska vojska preuzme kontrolu nad Mariupoljem”, piše BBC.

08:50

Novo dramatično obraćanje Zelenskog o stanju u Mariupolju

Granatiranje gotovo da ne staje, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je oko četvrtine populacije grada, oko 100 hiljada ljudi, još uvijek zarobljeno u “neljudskim uvjetima”.

“Bez hrane, bez vode, bez lijekova. Pod konstantnim granatiranjem, pod stalnim bombardiranjem”, rekao je Zelenski, prenosi BBC.

07:48

Dvoje djece u**jeno u mjestu Rubižne

Kyiv Independent javlja kako je u mjestu Rubižne poginulo dvoje djece nakon ruskog bombardiranja. Lokalni guverner objavio je da su ruski projektili pali na stambenu zgradu te je da stradalo troje ljudi, među kojima je dvoje djece.

07:39

Amerika osudila izjave Rusije o nuklearnom oružju

Pentagon je osudio odbijanje glasnogovornika Kremlja da isključi korištenje nuklearnog oružja tokom sukoba u Ukrajini.

Podsjetimo, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za CNN da bi se takvo oružje moglo koristiti ako se Rusija suoči s “egzistencijalnom prijetnjom”. Rusija ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane John Kirby rekao je da su nuklearne primjedbe Moskve “opasne”.

“To nije način na koji bi odgovorna nuklearna sila trebala djelovati”, rekao je novinarima.

07:31

CNN o novoj, “tmurnijoj” fazi rata

Gotovo mjesec dana nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu, ukrajinska vojska je osjetno promijenila način na koji izvještava o svojim uspjesima. Umjesto da slavi malene pobjede poput ustrajnog otpora u Mariupolju na jugu zemlje ili ponovno zauzimanje Makariva nedaleko Kijeva, o tim trenucima trijumfa govori se kao o uvodu u novu, mračniju fazu rata.

07:20

Ukrajinski zvaničnici tvrde: Rusi opljačkali i uništili važan laboratorij u Černobilu, čije je opremanje koštalo oko šest miliona eura i koji je sadržao opremu koja nije bila dostupna na drugim mjestima u Evropi.

Nadležna državna agencija priopćila je da su Rusi oštetili središnji analitički laboratorij – koji je obrađivao mnogo radioaktivnog otpada.

06:67

Biden danas tiže u Evropu

Američki predsjednik Joe Biden pridružit će se saveznicima u primjeni dodatnih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu i pooštravanju postojećih tokom svog posjeta Europi, rekao je u utorak Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments