HomeNOVOSTIBIHIzrečena presuda / Sud BiH: Komandant ARBiH Dragan Vikić prvostepeno oslobođen krivice

Izrečena presuda / Sud BiH: Komandant ARBiH Dragan Vikić prvostepeno oslobođen krivice

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je izrečena oslobađajuća prvostepena presuda Draganu Vikiću, ratnom komandantu Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

Mnogi građani i saborci došli su ispred zgrade Državnog suda kako bi izrazili podršku komandantu Vikiću.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je 13. januara 2017. godine potvrdio optužnicu koja optužene Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni z*očin protiv ratnih zarobljenika.

“Optužnica tereti optužene da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije BiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu VRS stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili u*istvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

Dragan Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, terete se da su, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo u*istva ratnih zarobljenika, propustili spriječiti učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzeti nužne i razumne mjere da učinioci krivičnog djela budu kažnjeni”, saopćeno je ranije iz Suda BiH.

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine je uvažio stavove odbrane pa je, tako, izreklo oslobađajuću presudu svim optuženim u ovom predmetu.

Radiosarajevo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments