HomeNOVOSTILavrov: Dodik je prijatelj Ruske Federacije

Lavrov: Dodik je prijatelj Ruske Federacije

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne radi ništa što nije u skladu s Daytonskim sporazumom, te da se gotovo jedini bori za Dayton prije agresivnog napada Zapada na taj dokument.

“I još uvijek postoje cijele priče da je Dodik Putinov čovjek – ne brinite. Ne. Dodik je prijatelj Ruske Federacije i on je naš prijatelj, a mi smo njegovi prijatelji i to je to”, rekao je Lavrov za RTRS.

Lavrov je istaknuo da je ovo što se radi prema Dodiku zaista jako uznemirujuće, jer je on, zapravo, jedan od vrlo malog broja političara koji se zaista bore za Daytonska načela.

“U Republici Srpskoj i unutar Predsjedništva nije učinio ništa što je suprotno Daytonskom sporazumu. Upravo to rade zapadnjaci i, nažalost, to rade i Bošnjaci”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Zapad želi iskoristiti Bošnjake da narode u BiH oduzme identitet i Srbe, Hrvate i Bošnjake pretvori u, kako kažu, građansko društvo.

“To je zapravo zahtjev da se zaborave korijeni, kultura, tradicija, isključivo iz interesa da Zapad ostvari svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu. A to je zapravo kriminalna politika”, rekao je Lavrov.

Naveo je da Zapad ne može ni zamisliti da država na Balkanu može biti neovisna, da političar na Balkanu može biti neovisan, jer je Zapad navikao koristiti “različite Christiane Schmidts” da upravlja i ucjenjuje svima i postavlja ultimatume. ”

Lavrov je dodao da je pozicija BiH važna samo ako se oslanja na Daytonske principe, koji govore da se sve odluke donose samo na temelju suglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Ono što Zapad sada pokušava protuzakonito potaknuti djelovanje Sarajeva na donošenje vanjskopolitičkih odluka, ne vodeći računa o mišljenju Republike Srpske, smatra Lavrov, najteže je kršenje Daytona.

Lavrov je dao primjer kako je Zapad lagao da neće širiti NATO, da će se ispuniti Minski sporazum o Donbasu, da će se stvoriti Zajednica srpskih opština na Kosovu, a lagao je i da je privržen Daytonskom sporazumu. .

Zapravo, kaže, Zapad čini sve kako bi tzv reforme izbornog procesa natjerale su Hrvate da prihvate da će ih, kao i do sada, u zajedničkim institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički složni s Bošnjacima.

“Ne želim reći da Bošnjaci u nečemu nisu u pravu, ali za Daytonska načela potrebna je suglasnost tri konstitutivna naroda. “Što se tiče neovisnosti Bosne, obratite pažnju, Amerikanci imaju posebnog veleposlanika koji je odgovoran za provođenje izbornih reformi u BiH i to dovoljno govori, vidite koliko su vlasti u Sarajevu neovisne”, rekao je Lavrov.

Lavrov je ukazao na navodnu isključivost Zapada i naviku stalnog laganja kako bi opravdali vlastito bezakonje, kao i da doista postoji pojam tzv. Visoki predstavnik.

Podsjetio je da je još 2006. godine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira odlučio da je vrijeme da se zatvori “mali dućan” i ukine mjesto visokog predstavnika.

“Ali, uz pomoć raznih izgovora, najčešće umjetnih, izmišljenih, proces se odugovlačio i kada je istekao rok za prethodnog visokog predstavnika, rekli smo da je vrijeme da se pređe na višu politiku poštivanja BiH, ali već je neovisna država. desetljeće i njome i dalje upravlja imenovani predstavnik, koji ima prioritet nad svim državnim tijelima BiH”, istaknuo je Lavrov.

Dodao je da su zapadnjaci odgovorili da to ne smije raditi, te da je cilj držati cijelu BiH u napetosti i ne pustiti je, ali je istakao da ima i drugih, poput Republike Srpske, koja ne želi biti podređen.

Lavrov je rekao da su je htjeli pokoriti, pa su iz Njemačke postavili Schmidta uz najgrublje kršenje procedure, što znači da Zapad, kao i do sada, želi manipulirati BiH za svoje interese i učiniti je još jednom bazom za širenje NATO-a na Balkanu .

Ponovio je da Schmidt nema legitimitet, ali da ne sumnja da će Zapad pokušati stvoriti još jedno bezakonje.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments