HomeNOVOSTIBIH“Pokušajmo pomoći našim nesretnim sunarodnjacima u BiH, jako su nesretni"

“Pokušajmo pomoći našim nesretnim sunarodnjacima u BiH, jako su nesretni”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Velikog tjedna u povodu proslave Dana sv. nedjelje. Ponovno se osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini, te govorio o ratu u Ukrajini.

“Nije žestok ton, pogotovo ne prema Finskoj. Ništa protiv Finske ili Švedske, ali morat će se dogovoriti s Turskom. Tužno je što ni finski predsjednik ni premijer ne znaju što se događa u BiH. Ako ništa drugo, sada znaju više. Premijer bi se mogao manje baviti time da me prokaže pred ne znam kim. Mislim da hrvatsku javnost ne zanimaju gluposti za koje radim. Žalosno je da hrvatski premijer vrlo traljavo i bezuspješno pokušava prokazati predsjednicu svoje zemlje, a kad drugi ili treći predsjednici EU govore stvari o ratu u Ukrajini koje su za moj ukus malo previše, Plenković šuti kao mačka, kao mali zeko. “Neka napadne Macrona, neka napadne Erdogana, a on bi trebao razgovarati sa mnom da pomognemo našim nesretnim ljudima da se izjednače”, rekao je Milanović.


Ako Hrvatska svoje članstvo u EU i NATO-u neće iskoristiti kao polugu utjecaja, pogotovo kada je riječ o poštenim zakonima, ako im dopustimo da nas uspoređuju s Rusijom”…, uvredljivo. Mi smo mirna, civilizirana država koja traži osnovno, a Plenković i njegove dvorske budale iz nekog razloga šute” , kaže.

Rekao je i da bi volio vidjeti “više od Boga” kako je Grlić Radman razgovarao sa Scholzom jer “čovjek ne može govoriti”.

“Očito ni Šveđani, ni Finci, a ne daj Bože, ni Amerikanci nisu mislili da prvo treba razgovarati s Turcima. A Turci sada imaju razloga cijepati kosu sa Šveđanima s kojima su lako u lošim odnosima. Čudno mi je da je finski predsjednik razgovarao s Putinom, a ne s Erdoganom. Sve je jako traljavo. Između Turske i Švedske imam malo više razumijevanja za Švedsku jer je Švedska zemlja ljudskih prava, Turska nešto manje. Mogu živjeti u NATO-u s oboje.”

Kazao je i da Hrvatska ima svojih problema. Rekao je i da ispada da je Macron Putinov čovjek, a da je on njegov podizvođač. Dodao je da mu Macronova izjava da ne smijemo poniziti Putina u Rusiji nije jasna i da ne zna na što je mislio.

“Ne znam tko će to učiniti. ukrajinska omladina? Dok sve ne nestane? To je užasno zapetljana i komplicirana situacija koja je jednosmjerna. Ukrajinski predsjednik nema izbora nego raditi ono što radi, a to vodi u poraz. Rusija je zemlja koja je nevjerojatna vojna sila, možemo uživati ​​u njihovoj sporosti, ali to je tako. Svatko s malo znanja i iskustva vidi kako se to događa. Rusija nije kao mi, Rusija je neuništiva. Jednostavno je neuništiv kao neprijatelj i zato moramo razgovarati, a ne ako Plenković ponavlja tri rečenice i vidi da njegov mentor od kojeg je kupio avione kaže suprotno”, kaže.

Rekao je i da mu je Ukrajina draža “tri puta” od Rusije, ali da vidi što se događa i da ljudi ginu.

Ne misli da mu je finski predsjednik “pročitao pismo”.

“Stvarno misliš da je u poziciji da mi pročita pismo?” Kako bi on pročitao pismo meni ili bilo kojem hrvatskom predsjedniku, ako od nas nešto traže? , On je rekao. Dodaje da je finski predsjednik neinformiran, ali da ga treba informirati.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments