HomeNOVOSTIBIHTreba li Srbija biti sretna što ne graniči sa Rusijom?

Treba li Srbija biti sretna što ne graniči sa Rusijom?

U Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome dokle će se Srbija zaklinjati i u evropski put i u prijateljstvo sa Rusijom. Sagovornici su bili Jelica Minić, predsjednica Evropskog pokreta u Srbiji, i Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Bilo je riječi o tome kakve je poruke donio njemački premijer Olaf Scholz prilikom nedavne posjete Beogradu, šta je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ohrabrilo da otvoreno odbije Scholzov zahtjev da Srbija uvede sankcije Rusiji, da li Vučić računa da se Zapad ni u kom slučaju ne može odreći Srbije zato je Srbija ključni faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koliko na geostratešku poziciju Srbije utiče činjenica što je okružena članicama NATO pakta, zašto je Srbija potrebna Rusiji i da li je njen značaj porastao u očima Moskve zbog rata u Ukrajini. Razgovaralo se i o tome da li Vučić odlaže odluku nadajući se da će se rat završiti, pa neće morati da uvodi sankcije Rusiji, u kom slučaju bi Rusija oprostila Srbiji uvođenje sankcija, koliko dugo je Zapad spreman da toleriše dvostruku igru Aleksandra Vučića, da li bi došlo do povlačenja njemačkih investicija iz Srbije ukoliko bi Beograd definitivno odbio da uvede sankcije Rusiji i kako bi to pogodilo privredu, kao i o tome da li će se Vučić, kada bude morao da donese konačnu odluku, rukovoditi prije svega time koja mu opcija obezbjeđuje duži ostanak na vlasti – ruska ili zapadna.

Omer Karabeg: Da li je pozicija Srbije jasnija nakon nedavne posjete njemačkog premijera Olafa Scholza Beogradu? Scholzovom dolasku prethodilo je otkazivanje posjete Srbiji ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova zato što susjedne zemlje, članice NATO pakta, nisu dozvolile prelet Lavrovljevog aviona preko svoje teritorije.

Jelica Minić: Pozicija Srbije je svakako jasnija u smislu da je sve izolovanija u okruženju, a to okruženje su članice NATO alijanse i Evropske unije. One kompletno okružuju naš region, a Srbiju dodatno i Crna Gora, Sjeverna Makedonija i indirektno Albanija koje su članice NATO pakta. Ta pozicija je odavno bila jasna, ali sada je mnogo očiglednija.

Đorđe Pavićević: Pozicija Srbija je i dalje nejasna, posebno nakon nedavnih najava predsjednika države o veoma dubokoj krizi koju ćemo imati tokom zime i u energetskom i svakom drugom smislu.

Geopolitički adut
Omer Karabeg: Vučić je bio vrlo direktan u odbijanju Scholzovog zahtjeva da uvede sankcije Rusiji. Mediji, i to ne samo režimski, pisali su da je on odbrusio njemačkom premijeru. Ranije nije bilo toliko otvoren i oštar u odbijanju uvođenja sankcija. Šta ga je ohrabrilo da tako postupi?

Jelica Minić: Vučić je pod velikim teretom očekivanja njegovog biračkog tijela. Tome treba dodati i dešavanja unutar njegove partije – Srpske napredne stranke, zatim osjećaj ugroženosti i na kraju i njegovu impulsivnost. Sve je to djelovalo da njegov odgovor gospodinu Scholzu – bar prema onome što smo mogli da vidimo na konferenciji za štampu – bude oštar. Ali i nastup gospodina Scholza je također bio oštar. Tako da je sve to zajedno vjerovatno uticalo da Vučić tako nastupi prije svega pred domaćom publikom.

Đorđe Pavićević: Ne bih previše ozbiljno uzimao njegove izjave i nastupe na konferencijama za štampu. Pretpostavljam da nije postignut neki konkretan dogovor sa njemačkim premijerom koji bi mu omogućio da se nečim pohvali pred domaćom publikom i pred svojima biračima. Inače, Vučić voli da se javno predstavlja kao neko ko se suprotstavlja velikim igračima i brani interese Srbije.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments