HomeNOVOSTIBIHMILORAD DODIK IZ BRATUNCA PORUČIO: "Srbi su oduvijek okruženi neprijateljima koji su...

MILORAD DODIK IZ BRATUNCA PORUČIO: “Srbi su oduvijek okruženi neprijateljima koji su ih pokušavali istrijebiti”

Ignorirajući brojne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Dodik je izjavio kako niti jedan sud nije dokazao broj ž*tava te je iznio tezu kako je nakon pada Srebrenice u*ijeno najviše tri i pol hiljade njenih stanovnika.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je najavio kako će se usprotiviti bilo kakvim reformama kojima bi se izmijenio dejtonski ustroj BiH, a istodobno je ponovo osporio razmjere ge*ocida što su ga u Srebrenici 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

U govoru koji je održao u Bratuncu u istočnoj Bosni, gdje je organizirana komemoracija Srbima koji su tamo po*inuli tokom rata od 1992. do 1995., Dodik je sudbinu tih ljudi okupljenima ponudio kao dokaz da Srbi ne mogu živjeti s ljudima s kojima kroz stoljeća imaju samo stradanja.

Dodik: Ne možemo prihvatiti tu prevaru

Potužio se zbog toga što nisu procesuirani odgovorni za stradanje Srba u istočnoj Bosni te je ustvrdio kako je na djelu propaganda kojom se pokušava dokazati da je u Srebrenici u julu 1995. u*ijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Ignorirajući brojne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Dodik je izjavio kako niti jedan sud nije dokazao broj ž*tava te je iznio tezu kako je nakon pada Srebrenice ubijeno najviše tri i pol hiljade njenih stanovnika.

“Ne možemo prihvatiti tu prevaru”, kazao je Dodik koji je potvrdio da će se na oktobarskim izborima takmičiti za dužnost predsjednika Republike Srpske, a na skupu u Bratuncu na kojem je bio i srpski patrijarh Porfirije praktično je već počeo svoju izbornu kampanju.

Zgurani smo u BiH ne našom voljom, smatra Dodik

Povlačeći crtu od osmanskih osvajanja, preko vladavine Austro-ugarske i Drugog svjetskog rata pa sve do raspada bivše Jugoslavije 90-ih godina prošlog stoljeća Dodik je ustvrdio kako su kroz cijelu istoriju Srbi bili okruženi neprijateljima koji su ih pokušavali istrijebiti i raseliti, a danas su za Zapad loš narod koji valja stalno ugnjetavati i nametati mu krivnju koja ne postoji pa stoga danas moraju živjeti u državi koju ne žele.

“Zgurani smo u BiH ne (našom) voljom”, kazao je Dodik ističući kako je Republika Srpska formirana 1992. da bi bila neovisna država, a potom je na silu utjerana u “sklepanu BiH”.

“Nećemo u BiH ako ona nije dejtonska”

Tvrdi kako se Srbima neutemeljeno nameće krivnja za posljednji rat u BiH, kao i za sadašnju političku krizu u zemlji odnosno secesionističke planove. Ustvrdio je kako RS trenutačno nije na putu odcjepljenja, no u BiH može ostati samo ukoliko će ta država nastaviti funkcionirati kao dejtonska tvorevina.

“Nećemo biti u BiH ako ona nije dejtonska. Ne treba nam evropska BiH ako ona nije dejtonska”, zaključio je Dodik.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments