HomeNOVOSTIBIHMoguće zabrane izdavanja viza za “desničarske ekstremiste” na Zapadnom Balkanu, zbog straha...

Moguće zabrane izdavanja viza za “desničarske ekstremiste” na Zapadnom Balkanu, zbog straha da ruska propaganda…

Članice Europske unije su u pregovorima oko moguće zabrane izdavanja viza za “desničarske ekstremiste” na Zapadnom Balkanu, zbog straha da ruska propaganda raspiruje nove prijetnje. Povjerljiva diskusija o “efikasnosti zabrana za neke ekstremističke teme u zemljama Zapadnog Balkana” će biti održana danas unutar antiterorističke grupe u Vijeću EU, saznaju briselski mediji.

“Mnogi krajnje desničarski pokreti na Zapadnom Balkanu imaju snažnu averziju prema NATO-u i Europskoj uniji”, navodi se u memorandumu koji je sastavilo novo češko predsjedništvo EU-a, prenosi EUobserver.

Kako se ističe u tekstu, jedan od razloga nepovjerenja prema Zapadu je “snažan odnos kojeg je Rusija izgradila sa pravoslavnim kršćanskim stanovništvom u regiji”, gdje se ova zemlja predstavlja kao zaštitnik nekih naroda ali i pravoslavnih kršćanskih grupa u regiji.

“U prošlosti je zabrinutost EU-a bila usmjerena na strane džihadističke borce, koji su se u regiju vraćali sa Bliskog Istoka. Međutim, rat u Ukrajini je doveo do toga da su “neki lokalni sljedbenici krajnje desnice otišli da se bore u tekućem sukobu u Ukrajini, najvjerojatnije na ruskoj strani”, navodi se u češkom memorandumu, prenosi EUobserver.

Zanimljivo, u memorandumu se ističe kako je često “vrlo teško razlikovati krajnju desnicu od krajnje ljevice na Zapadnom Balkanu”.

Također, upozorava se kako su pojedine grupe kao što su ‘Blood and Honour’ i ‘Combat 18’, koje napadaju migrante i strance općenito, još uvijek aktivne, a zajedno predstavljaju sve veću prijetnju za regiju ali i za unutrašnju sigurnost EU.

Pored prethodno navedenih prijetnji, memorandum ističe kako džihadisti još uvijek predstavljaju najveću prijetnju u smislu gubitka života velikih razmjera.

Na kraju se naglašava kako ‘etno-nacionalistički’ napadi, čak i oni manjih razmjera, predstavljaju rizik za pogoršanje političke nestabilnosti u regiji u kojoj se do nedavno vodilo niz krvavih sukoba.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments