HomeNOVOSTIPOLITIKAOrban: Sankcijama protiv Rusije EU je sebi pucala ne u nogu, nego...

Orban: Sankcijama protiv Rusije EU je sebi pucala ne u nogu, nego u pluća

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da je Evropska unija pucala sebi u pluća sa nepromišljenim sankcijama protiv Rusije te da rizikuje uništavanje evropske ekonomije.

Skok cijena plina i električne energije prisilio je nacionalistu Orbana da ukine višegodišnju gornju granicu komunalnih usluga za kućanstva sa većom potrošnjom, što je poništilo jednu od osnovnih ekonomskih politika koju je Orban provodio.

“U početku sam mislio da smo sebi pucali samo u stopalo, ali sad je jasno da je evropska ekonomija pucala sebi u pluća i da se bori za zrak,” rekao je Orban u intervju za javni radio.

Orban je rekao i da Ukrajina treba pomoć ali da evropski lideri trebaju da razmotre svoju strategiju, jer su sankcije izazvale veliku štetu za evropsku ekonomiju bez da je oslabilo Rusiju ili dovelo do približavanja kraju rata.

“Sankcije nisu pomogli Ukrajini, kakogod, loše su za evropsku ekonomiju i ako se bude nastavilo ovako, ubiti će evropsku ekonomiju,” rekao je Orban.

Mađarski premijer se trenutno suočava sa najvećim izazovom od preuzimanja vlasti 2010. godine, inflacija je najveća u posljednje dvije decenije, a nacionalna valuta forinta je na historijski niskom nivou.

Klix

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments