HomeNOVOSTIBIHSchmidt danas obavlja telefonske konsultacije s liderima stranaka o nametanju izbornog zakona

Schmidt danas obavlja telefonske konsultacije s liderima stranaka o nametanju izbornog zakona

U Uredu visokog predstavnika Christiana Schmidta već danima se uveliko priča o nametanju izborne reforme.

Klix.ba saznaje da danas cijeli dan traju nove konsultacije, a prema našim saznajima Schmidt obavlja telefonske razgovore sa predsjednicima parlamentarnih stranaka.

Jedina tema je potencijalna intervencija visokog predstavnika u izborni zakon i nametanje odredbi koje politički predstavnici u prethodnom periodu nisu uspjeli dogovoriti.

Da li će Schmidt krenuti putem novog korištenja bonskih ovlasti bit će poznato u narednim danima, a ono što je do sada poznato jeste da već postoje određena protivljenja takvoj ideji. Pretpostavlja se da ukoliko bi Schmidt nametao reformu izbornog zakona da bi ona išla u prilog ranijim zahtjevima HDZ-a.

Jedino gdje može tražiti određeni balans jeste da paralelno nametne i reduciranje ovlasti Doma naroda.

Klix.ba saznaje da postoje velike šanse da će Schmidt nametnuti tehničke izmjene izbornog zakona. A kada je riječ o suštinskim izmjenama, odnosno o Domu naroda postoji opcija da visoki predstavnik i njih nametne sada, ali da na snagu stupe tek sljedeće godine, a da to tada ostavi rok da se političari dogovore ili, što je izglednija opcija, sada samo soapći da će sljedeće godine nametnuti i političke odredbe u izbornom zakonu.

Time bi vjerovatno umirio HDZ i natjerao ih da ne blokiraju formiranje vlasti nakon oktobarskih izbora.

Klix

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments