HomeNOVOSTIMilanovićev novi šamar BiH? Odlikuje optuženog za ratni zločin

Milanovićev novi šamar BiH? Odlikuje optuženog za ratni zločin

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović dodijelit će počasni čin brigadnog generala bivšem komandantu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Đuri Matuzoviću, kojem se u Bosni i Hercegovini trenutno sudi za ratne zločine.

Iz kabineta predsjednika Hrvatske su potvrdili da će predsjednik Zoran Milanović u srijedu dodijeliti počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, bivšem komandantu HVO-a kojem se trenutno sudi za navodno učešće u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju prema zatvorenicima.

Glasnogovornik hrvatskog predsjednika Nikola Jelić kazao je da će Milanović u srijedu odlikovati Matuzovića i Iliju Nakića, još jednog ratnog komandanta HVO-a.

“Između ostalih, časnici HV-a [Hrvatske vojske] i HVO-a koje spominjete, Ilija Nakić i Đuro Matuzović, trebali bi dobiti počasne činove”, rekao je Jelić za BIRN putem e-maila.

Nakić i Matuzović bili su komandanti HVO-a tokom rata u BiH.

Trenutno se pred Sudom BiH Matuzoviću i još devet bivših pripadnika hrvatskih snaga sudi za ratne zločine počinjene u periodu od druge polovine aprila 1992. do jula 1993. godine.

Posljednje ročište održano je u srijedu, istog dana kada se očekuje da hrvatski predsjednik odlikuje Matuzovića.

Optužnica tereti Matuzovića i ostale za učešće u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju, kao i za nanošenje teških patnji i povreda zarobljenicima srpske nacionalnosti u Orašju. Optuženi su negirali optužbe.

Njima se sudi kao nekadašnjim pripadnicima vojne i civilne policije u Orašju, te kao stražarima u zatočeničkim centrima u Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi Donja Mahala u gradu, gdje su zatvorenici držani i navodno zlostavljani.

“Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlašćenja učestvovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti s područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi”, saopćilo je Tužilaštvo BiH prilikom podizanja optužnice.

Hapšenje Matuzovića i ostalih devet pripadnika HVO-a u Orašju 2016. izazvalo je politički spor između BiH i Hrvatske.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je hapšenja, a oko 1.000 hrvatskih ratnih veterana i njihovih pristalica protestovalo je ispred nogometnog stadiona u Orašju naglašavajući da su Hrvati tokom sukoba vodili odbrambeni rat.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments