HomeNOVOSTIBIHBRUKA I SRAMOTA GOSPODINA „LEGITIMNOG“: Zašto Dragan Čović šuti o z*očinima koje...

BRUKA I SRAMOTA GOSPODINA „LEGITIMNOG“: Zašto Dragan Čović šuti o z*očinima koje su nad Hrvatima počinili pripadnici Vojske Republike Srpske…

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, zarobljeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. marta 1994. kada su razmijenjeni.

Danas se obilježava 29. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i vojnika na Stipića livadi, župa Doljani. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Kantonalnim sudom u Mostaru, koja je odbačena, niko nije odgovarao za taj stravični z*očin koji su počinili pripadnici tadašnje Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, zarobljeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. marta 1994. kada su razmijenjeni.

Tim povodom oglasio se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

„Danas je 29. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi. Do danas još uvijek nije rasvijetljen ovaj brutalni pokolj našega naroda“, poručio je Čović.

Zanimljivo je kako se Čović selektira „podobne“ i „nepodobne“ hrvatske žrtve. Za lidera HDZ-a BiH samo oni Hrvati koji su stradali od noža i puške Armije BiH su dostojni da im se on pokloni, dok oni Hrvati koje su po*ili pripadnici Vojske Republike Srpske, poput najvećeg z*očina nad hrvatskim narodom u selu Briševu kraj Sanskog Mosta, nisu dostojni da im se pokloni „prvi u Hrvata”.

Za komentar smo zamolili predsjednika Hrvatske stranke BiH Božu Skopljakovića, koji je za „Slobodnu Bosnu“ kazao:

„Gospodin Čović se na svome Twitter profilu požalio da do danas nije rasvijetljen brutalan pokolj Hrvata na Stipića livadi. Pa, gospodine Čoviću da Vas podsjetim da ste vi i HDZ na vlasti sve ove godine te se pitam tko je trebao raditi na rasvjetljavanju ovog ali i drugih slučajeva, pokolja koje su počinjeni na prostoru RS-a od Briševa preko cijele Posavine. Ne, to ne osuđujete, naprotiv, idete u Banja Luku na dodjelu odličja ratnom z*očincu i to z*očincu koji je počinio z*očine baš nad Hrvatima, koje ste tada predstavljali.

Pa, zar ste, gospodine Čoviću, očekivali da će Armija BiH sama sebe procesuirati i izručiti vam one koji su počinili ovaj, a i druge z*očine. Pogledajte u hijerarhiji vlasti, nema nikog iznad Vas, dakle Vi ste na vrhu piramide i Vi zajedno sa HDZ-om snosite najveću odgovornost zašto z*očini nisu rasvijetljeni“, poručio je Božo Skopljaković.

Podsjetimo, 25.7 1992. godine smaknute su čitave obitelji Briševa: Matanovića ukupno 13, Buzuka 10, Ivandića devetero, Marijana sedmero, Mlinara i Komljena po petero. Pokolj u Briševu, selu između Prijedora i Sanskog Mosta, počinili su pripadnici 5. Kozaračke brigade i 6. Krajiške brigade iz Sanskog Mosta, što je jedno od najmasovnijih stradanja Hrvata u jednom danu tokom proteklog rata na području Bosne i Hercegovine.

Riječ je o zaboravljenom z*očinu koji su počinile srpske snage na početku rata nad ljudima koji uopće nisu imali veze s vojskom ili borbama. U*ijeni su bili poljoprivrednici, seljaci, obični ljudi koje nije zanimala politika jer da su pratili što se događalo na bojištima širom BiH sigurno ne bi čekali kao janjad na milost i nemilost do zuba naoružanim srpskim brigadama. Prije ubojstva gotovo sve žene su si*ovane, a muškarci masakrirani odsijecanjem noseva, spolnih organa, ušiju, te drugim neopisivim načinima mučenja.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović nikada nije otišao pokloniti se ž*tvama z*očina u Briševu. Danas, 30 godina poslije, preživjele stanovnike Briševa najviše boli šutnja hrvatskih medija i službene hrvatske politike u BiH.

(SB)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments