HomeNOVOSTIBIHRAT UŽIVO: "Rusija je dovela Ukrajinu i ostatak Europe na rub nuklearne...

RAT UŽIVO: “Rusija je dovela Ukrajinu i ostatak Europe na rub nuklearne katastrofe”

Danas je 182. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu “Slobodna Bosna”.

22:40

Rusija je dovela Ukrajinu i ostatak Europe na rub nuklearne katastrofe, poručio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao da Ukrajina čini sve što je moguće kako bi izbjegla katastrofu u nuklearnoj elektrani Zaporizhzhia koju su zauzeli Rusi.

21:40 Rusija granatira Vely Kostromku u Dnjepropetrovskoj oblasti, raketama tipa Uragan, javljaju ukrajinski mediji.

Nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata u selu uništeno je danas, ali niko nije ozlijeđen, prema Mykoli Lukashuku, šefu vijeća Dnjepropetrovske oblasti.

21:20 Ukrajina je odgovorila na odluku Vladimira Putina za povećanjem broja pripadnika ruskih oružanih snaga.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je na Twitteru da će Rusija, ako želi povećati svoju vojsku na dva miliona vojnika, morati kupiti dva miliona vreća za tijela.

21:10 Ukrajina je već primila 3 milijarde dolara finansijske pomoći od SAD-a, javilo je danas Ministarstvo financija.

Novac čini prvu tranšu od 4,5 milijardi dolara budžetske podrške koju su Sjedinjene Države obećale Ukrajini kroz Zakladu Svjetske banke.

21:00 Kanada premješta vojne transportne avione u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi pomogli u misiju naoružavanja Ukrajine.

Dva kanadska aviona C-130J Super Hercules, prethodno stacionirana u Kuvajtu, sada će pomagati u transportu vojne pomoći Ukrajini, rekao je kanadski načelnik štaba obrane Wayne Eyre za CBC News.

20:30 Ukrajinski zastupnici predlažu izbacivanje bivših članova prokremaljske stranke iz parlamenta.

Nacrtom zakona poziva se na prekid mandata 42 bivša člana sada zabranjene stranke “Opoziciona platforma – Za mir” jer su napustili stranačku grupu ili Ukrajinu.

20:15 Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko rekao je da bi UN-ov nuklearni nadzornik mogao otputovati u nuklearnu elektranu Zaporižja sljedećih dana.

“Planirana je posjeta. Govorimo o nadolazećim danima – to je definitivno najkasnije do početka septembra”, rekao je Galuščenko za Reuters.

19:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je imao odličan razgovor sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom i zahvalio mu na njegovoj “nepokolebljivoj podršci”.

Dan ranije, Biden je najavio novu vojnu pomoć od gotovo tri milijarde dolara Ukrajini, uključujući protivzračne projektile, artiljeriju, obranu od dronova i radarsku opremu.

Novi paket najveća je tranša američke vojne pomoći do sada, čime je ukupan iznos koji je SAD isporučio ili obećao Kijevu iznosio više od 13 milijardi dolara.

“Razgovarali smo o daljnjim koracima Ukrajine na našem putu prema pobjedi nad agresorom i važnosti pozivanja Rusije na odgovornost za ratne zločine”, objavio je Zelenskij na Twitteru.

19:00 Ujedinjeno Kraljevstvo će pomoći Ukrajini u obnovi saobraćajne infrastrukture.

Europska medijska kuća Pravda izvijestila je da su Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo potpisale Zajednički akcijski plan za pomoć u obnovi ukrajinske saobraćajne mreže, unutar kojeg London nudi sredstva, inženjersku ekspertizu i vozila.

18:28 Nizozemski grad Haag priopćio je da će zatražiti privremeno izuzeće sankcija Evropske unije protiv Rusije, dok se bori pronaći novog dobavljača plina koji bi zamijenio ruskog dobavljača Gazprom.

Grad je rekao da je održao natječaj za cijelu EU u junu i juku, ali nije uspio privući nijednu ponudu od potencijalnih dobavljača, izvještava Reuters.

“Tražit ćemo izuzeće za naš trenutni aranžman do 1. siječnja 2023. kako bismo zajamčili sigurnost opskrbe i olakšali pregovore”, napisala je vijećnica Saskia Bruines u pismu gradskom vijeću.

17:50 Uništen je spomenik iz sovjetskog doba visok 79 metara u Rigi koji je podignut u znak sjećanja na pobjedu sovjetske vojske nad nacističkom Njemačkom. Latvijske vlasti su ga mašina srušile.

17:23 Visoka dužnosnica UN-a u Ukrajini Denise Brown izjavila je da je šokirana vojnim napadima u kojima su u srijedu ubijena djeca i drugi civili u Čaplinu u središnjoj Ukrajini te je pozvala sve strane da se pridržavaju međunarodnog prava.

“Uistinu sam šokirana napadima koji su jučer ubili i ranili civile u blizini željezničke stanice u Čaplinu. Djeca su ubijena u ovom napadu i umrla su na mjestima gdje su očekivala da će biti sigurna, u svojim domovima ili na putovanju sa svojim obiteljima”, rekla je Brown.

16:25 Ukrajinski načelnik regionalne vojne uprave Zaporižje Oleksandr Staruk napisao je na Telegramu da je 17-godišnjak preminuo nakon ruskog granatiranja u gradu Orihiv u Zaporižji.

“Još jedno masovno neprijateljsko granatiranje grada Orihiva i okolnih naselja. Okupator je djelovao topnički i pucao nekoliko sati uzastopno. Preminuo je 17-godišnji dječak. Bio je teško ranjen i preminuo je na putu do bolnice. U neprijateljskom napadu teško je ozlijeđena 66-godišnja žena iz sela Preobraženka”, napisao je Staruk na Telegramu.

15:10 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je potpisao odluku o povećanju ruskih oružanih snaga s 1.9 miliona na 2.04 miliona pripadnika, u trenutku kada rat u Ukrajini ulazi u sedmi mjesec.

Moskva nije objavila kolike je pretrpjela gubitke u ratu u Ukrajini od njegovih prvih sedmica, no zapadni dužnosnici i vlada u Kijevu tvrde da je riječ o hiljadama.

Broj vojnika koji sudjeluju u borbama bit će novom odlukom povećan za 137.000 na 1.15 miliona. Odluka stupa na snagu 1. januara, po predsjedničkom ukazu objavljenom na vladinom zakonodavnom portalu.

14:25 Ruske snage koje drže pod kontrolom ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja kazali su da je u postrojenju došlo do kvara na sigurnosnom sistemu kojeg je uzrokovao nestanak struje u regiji.

13:50 Britanija će podijeliti tehničku ekspertizu s Ukrajinom u okviru novog paketa pomoći toj zemlji u obnovi infrastrukture i saobraćajne mreže nakon ruske invazije u ovoj godini, saopćila je britanska vlada u četvrtak.

Britanski eksperti ponudit će tehnička saznanja u obnovi aerodroma, autoputeva i luka, i pomoći će u obuci avijacijskog osoblja, navodi britanski ministar saobraćaja Grant Shapps u saopćenju za javnost, prenosi Reuters.

13:30 Ukrajinska ekonomija trebala bi se stabilizirati iduće godine i porasti čak 15.5 posto, ovisno o vojnim zbivanjima u ratu protiv Rusije koji je započeo 24. februara, rekla je ministrica ekonomije Julia Sviridenko u razgovoru za Reuters.

Procjene za 2023. trenutno se kreću od opetovanog smanjenja aktivnosti, za 0.4 posto, do 15.5-postotnog rasta, rekla je Sviridenko, koja obnaša i dužnost prve potpredsjednice ukrajinske vlade.

U ovoj godini ekonomija će vjerovatno pasti između 30 i 35 posto, dodala je ministrica. “Svjesni smo da moramo održati ekonomiju u pokretu. Zbog neizvjesnosti jako je teško izraditi nove prognoze. To u potpunosti ovisi o vojnom scenariju”, istaknula je Svyrydenko.

12:45 Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske snage pogodile željezničku stanicu Čaplino u ukrajinskoj regiji Dnjipropetrovsk, te tvrdi da su pritom ubile “200 vojnika”, dok Kijev kaže da je ubijeno najmanje 25 civila, javljaju agencije. Moskva je objavila da je ukupno u srijedu ubila “200 ukrajinskih vojnika” u napadu na postaju Čaplino, javlja agencija France presse.

Raketa Iskander “direktno je pogodila vojni voz na stanici Čaplino u regiji Dnjipropetrovsk ubivši 200 vojnika rezervista Ukrajinskih oružanih snaga” te uništivši opremu, objavilo je u saopćenju rusko ministarstvo odbrane. Kijev je objavio da je poginulo 25 civila u ruskom napadu, za koji kaže da je ciljao stambeno područje. Rusija poriče da gađa civile.

11:50 Ukrajinske snage objavile su da su tijekom jučerašnjeg dana diljem bojišta oborili devet ruskih bespilotnih letjelica.

11:20 Britanci su objavili novu ratnu kartu Ukrajine.

11:00 Japanske trgovačke kuće Mitsui i Mitsubishi Corporation objavile su u četvrtak da žele udio u novoj ruskoj kompaniji koja je preuzela proizvodnju ukapljenog prirodnog plina na Sahalinu.

“Jutros je donesena odluka o pristanku na preuzimanje udjela. Pismena saglasnost biti će dostavljena u roku”, rekao je glasnogovornik Mitsubishija, misleći na 4. septembar. “Odlučili smo zadržati udio u projektu Sakhalinu-2”, izjavio je glasnogovornik Mitsuija.

Kompanije su pristale preuzeti udjele u novoj kompaniji nakon što je japanska vlada od njih zatražila da “pozitivno razmišljaju” o tom pitanju budući da je Sakhalin-2 ključni izvor stabilne opskrbe Japana energijom. Mitsui i Mitsubishi zajedno drže 22,5 posto udjela u Sakhalinu-2, a zajedno sa Shellom nešto manje od polovine.

10:30 Bivši ambasador u Moskvi Božo Kovačević kazao je da Rusi nisu ostvarili ono što su planirali i zato se invazija pretvorila u iscrpljujući sukob kojem se ne vidi kraja.

09:54 Najmanje 22 osobe poginule su u ruskom granatiranju željezničke stanice Čaplino u središnjoj ukrajinskoj regiji Dnjipropetrovsk, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Petero mrtvih izvučeno je iz automobila na željezničkoj pruzi i u toku su operacije potrage i spašavanja, rekao je Zelenski u videoobraćanju.

08:58 U Kijevu su izloženi zarobljeni i uništeni ruski tenkovi. Ukrajinska vojska ih je nazvala zombi-paradom.

08:42 Ukrajina je objavila nove procjene ruskih gubitaka.

08;28 Početkom marta ruske snage su okupirale nuklearnu elektranu Zaporižja. Prema snimkama od 21. augusta, izgleda da je Rusija u postrojenju povećala broj postrojbi te 60 metara od reaktora postavila vojna vozila, piše britansko ministarstvo odbrane.

a8d5cb94-8e9a-4193-b18e-ece60b8cd601.webp

07:58 Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izrazila je svoju podršku Ukrajini slikom ispred zagrebačke katedrale.

8a3f56df-bc5d-4999-b253-d1780570da66.webp

07:25 Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je, kako prenosi Kyiv Independent, da ukupni ruski gubici u šest mjeseci iznose 80.000 ljudi. “Prihvaćamo vrstu promatranja ruskih gubitaka koji su – ako kombinirate smrt, ozljede, dezerterstvo – preko 80.000 pripadnika njihovih oružanih snaga. To je 80.000 u šest mjeseci u usporedbi s 15.000 koliko su izgubili u desetljeću u Afganistanu”, rekao je Wallace.

06:54 Ministarstvo odbrane Ukrajine priopćilo je da su 22 osobe ubijene u ruskom napadu na željezničku stanicu u Čaplinu, u regiji Dnipro. Prema ranijim informacijama broj mrtvih je bio 15, dok je ozlijeđenih bilo najmanje 50.

06:18 Društvenim mrežama se šire fotografije s napadnute željezničke stanice. U napadu je, podsjetimo, poginulo najmanje 22 ljudi, a 50-ak ih je ozlijeđeno.

(S.B./Index.hr/Agencije)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments