HomeNOVOSTIBIHDodik o klasifikaciji RS: Promijenite ime preduzeća Sarajevogas, nemojte me zaj…

Dodik o klasifikaciji RS: Promijenite ime preduzeća Sarajevogas, nemojte me zaj…

U Administrativnom centru Republike Srpske danas je predstavljen projekt gasifikacije općina: Šekovići, Vlasenica (Igrišta), Milići, Han Pijesak, Pale (Jahorina), Trnovo i proširenja gasne mreže na teritoriji općina Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Prezentaciji je prisustvovao član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik koji poručio kako podržava ovaj projekt, ali da ima dva uvjeta dok je premijer RS Radovan Višković “zaprijetio Sarajevu”.

“Podržavam projekat gasifikacije Istočnog dijela RS pod dva uslova, da on ne podrazumijeva napajanje Sarajeva i da promijenite ime ovog preduzeća Sarajevogas (Istočno Sarajevo), nemojte me zaj…”, rekao je Dodik tokom obraćanja u sali.

Na press konferenciji bio je mirnijeg tona i govorio detaljnije o projektu.

“RS ima najjeftiniju električnu energiju i da je naše opredjeljenja da to završimo na niskom nivo kao do sada, to govori da smo usmjereni ka činjenici da osiguramo jeftine energente jer će to omogućiti rast privrede. Izgurat ćemo ovaj projekat. Neprihvatljivo je da gas koji dolazi u Istočno Sarajevo, u FBiH nas stalno uslovljavaju, zatežu i primoravaju. Zato smo odlučili da se ovo promijeni. Mi ne želimo da spriječimo isporuku gasa federalnom Sarajevu, ali imali smo uslovljavanja. Nemamo namjeru da vodimo rat s bilo kim, ovo je naš projekat. Želimo da se razdvojimo potpuno od FBiH”, rekao je Dodik.

“Ulog od 70 miliona KM, termoelektranu grade Rusi u Brodu”

Nedeljko Elek, direktor Sarajevogasa zahvalio se Dodiku i rekao da je ovo veliki dana za RS. Njegov zahtjev za promjenu imena nije komentirao.

“Danas krećemo u projekat koji će promijeniti izgled ovog kraja – dva ski centra, sedam opština, 100 i nešto km novog gasovoda. Mislim da nakon dvije godine kad obiđemo sve što ćemo raditi bićemo zadivljeni. Želim da napomenem da je ovo samo jedan u nizu projekata Vlade RS. Već 15 godina Dodik i Vlada kontinuirano ulažu u istok RS”, rekao je Elek.

Dodao je kako će prema projekciji koju imaju, gasifikacija ovih mjesta koštati 70 miliona KM, ali da će plan morati biti dorađen jer je Dodik tražio da se proširi prema Sokocu, Rogatici i Višegradu. Istakao je kako će tokom trajanja ovog gasovoda (33 godine) zaraditi 330 miliona KM.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić je rekao da ruska kompanija ima odobrenje da na prostoru postojeće rafinerije nafte u Brodu izgradi termoelektranu na gas snage 100 megavata.

“Prijetnje” Viškovića Sarajevu

Premijer RS Radovan Višković naveo je kao je ovo veoma važan projekat za RS i “zaprijetio” Sarajevu.

“Izgubili smo period jer smo predmet opstrukcija iz drugog dijela BiH, iz meni nepoznatih razloga. Ne mogu se pomiriti s činjenicom da neko ima problem da mi uradimo konekciju s Republikom Srbijom u Novom Selu kod Bijeljine i da se više od dvije godine ne da saglasnost. Izvukli smo pouke. Ok gospodo, nije problem, ali mi nećemo stati čekati da donesete neku odluku. Ovo što danas radimo idemo sa novim gasovodom koji će doći do Istočnog Sarajeva i krenuti prema Hercegovini”, rekao je Višković.

Naveo je kako svaki njihov razgovor s Gaspromom u Rusiji završavao s pitanjem “jeste li završili konekciju i kada možete početi raditi”.

“Odgovorno tvrdim kao predsjednik RS a bi gasovod Bijeljina-Banjaluka-Novi Grad bio sagrađen do danas da su nam dozvolili iz Sarajeva da dobijemo konekciju kada smo tražili. Mi nemamo ništa protiv njihovog Južnog toka. RS nikada nije osporila nijedan projekat u FbiH, a oni se utrkuju da ospore projekte u RS. Imamo postojeću konekciju na Šepku, treba samo podstanicu u Bijeljini zamijeniti. Ali, onda će se postaviti pitanje: ‘Gospodo, vašom krivicom, hoćete li imati dovoljno gasa u Sarajevu? Hoće li postojeći gasovod koji ulazi u RS na Šepku omogućiti da dobijete i vi u Sarajevu dovoljnu količinu gasa? Upitajte se i dobro razmislite o tome”, rekao je Višković.

Dodik je pokušao umiriti situaciju kazavši kako RS neće blokirati ništa FBiH kada je u pitanju gas, te da će lično od Rusije i dalje tražiti da vrši isporuku iste količine gasa po istoj cijeni i za FBiH.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments