HomeNOVOSTIBIHNIJEMCI SU NAS POBILI U PROŠLOM STOLJEĆU, SADA NEĆETE!’: Dodik sasuo nove...

NIJEMCI SU NAS POBILI U PROŠLOM STOLJEĆU, SADA NEĆETE!’: Dodik sasuo nove uvrede, još divlja bez ozbiljnih posljedica

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je već doveo odnose s Njemačkom na najniži nivo odbijanjem davanja agremana novom ambasadoru te zemlje, danas je nastavio vrijeđati Njemačku i njene predstavnike.

Danas je izjavio da Njemačka nema pravo miješti se u unutrašnje uređenje BiH i istaknuo da Njemačka zagovara da BiH bude organizirana kao građanska zemlja, što je, kako je rekao, antiustavno i značilo bi da nema ni entiteta, ni konstitutivnih naroda.

“To je antiustavno i nitko od tih velikih demokrata i zagovornika pravne države nije rekao da se Njemačka miješa u unutrašnje uređenje BiH. Ima ustavna procedura kako to treba biti, a Njemačka kaže da se to treba urediti na potpuno drugi način”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu i dodao da u tom slučaju BiH neće ni biti.

Dodik sasuo nove uvrede: Vode politiku sotonizacije Srba

On je naveo da novom njemačkom ambasadoru nije dao suglasnost jer “smatra da dolazi sa zlim namjerama i da realizira rigidnu njemačku politiku, što je neprihvatljivo”, prenosi Klix.

“Nisam glup da ne razumijem da novi ambasador dolazi realizirati njihove politike, a njihova politika je rezolucija Bundestaga. Pa zato su poslali Christiana Schmidta da to korigira i dva člana Ustavnog suda BiH, koji radi na tome da zagorča život Republici Srpskoj. Poslali su i vojnike”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je ocijenio da “Njemačka vodi politiku sotonizacije Srba” i konstatirao da “stanje okupacije nije dobro”. Ističe je da nema namjeru da se bavi pitanjima Njemačke.

‘Nijemci su nas pobili u prošlom stoljeću, sada nećete!’

“Nisam ja otišao voditi političke ratove po Njemačkoj, nego oni dolaze ovdje”, kaže Dodik. On je naveo i da je vidljiva aspiracija aktualne vlasti u Njemačkoj za dominacijom.

“Dok je bila Angela Merkel to je bilo korektno. Mi ne želimo da budemo porobljeni. Oni su nas pobili u prošlom vijeku. E, nećete nas sada na ovaj način pobiti”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Dodik je odbio dati agreman za novog ambasadora Njemačke u Bosni i Hercegovini, a Berlin je zauzvrat zaprijetio odmazdom BiH, čak i blokiranjem dobivanja kandidatskog statusa za EU.

Dnevno.hr

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments