HomeNOVOSTIBIHSrbija dobila rok da prizna Kosovo?

Srbija dobila rok da prizna Kosovo?

Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države čekaju izbori 2024. godine, a cilj Zapada je da najkasnije do tada kosovski problem bude riješen. Na to je ukazao izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ubrzanje dijaloga insinuira i prijedlog rešenja koji su ponudili Njemačka i Francuska, a to na kraju krajeva ima veze i sa Rusijom i mirovnim sporazumom sa Ukrajinom koji će, po svemu sudeći, negdje baš u to vrijeme doći na red, piše Nova.rs.

Izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da bi 2024. godina, kada se održavaju izbori u SAD-u i EU, mogla da bude rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine.

Kako je prenijela Gazeta ekspres, on je kazao da sada kada nema izbora ni na Kosovu, ni u Srbiji to ide u prilog postizanju konačnog sporazuma.

“Svaki dan je važan. Ono što sam rekao nekoliko puta, imamo jedinstven kalendar koji nam ide u prilog i ne prekidaju nas izbori, a imamo i jedinstven savez SAD-EU koji podržava Velika Britanija. Imamo taj otvoren prozor koji traje do izbora u SAD-u i EU 2024. godine“, rekao je Lajčak novinarima nakon razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom Besnikom Bisljimijem.

Lajčak je rekao i da neće biti dobro ako ne bude pomaka do 2024. godine kada će biti održani izbori, jer će tada fokus SAD-a i Evropske unije biti negdje drugdje.

Zašto su izbori u SAD-u i EU u ovom smislu važni?

Izbiti Putinu argument Kosova iz ruku
Član Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak za novine “Nova” kaže da su američki izbori zapravo mnogo bitniji nego oni u Evropskoj uniji.

“Jedino pozicija Miroslava Lajčaka zavisi od izbora u EU, njemački i francuski izaslanici u dijalogu Beograda i Prištine od toga ne zavise. Međutim, izbori u SAD-u su veoma važni, jer Evropa ne zna i ne može da zna ko će na tim izborima pobijediti i da li ćemo možda dobiti nekog novog Trumpa sa kojim će teško sarađivati. Na kraju krajeva ovo je svakako jedan period kad se ni u Srbiji, ni u Prištini ne očekuju izbori, kako je i rekao Lajčak, pa dijalog može neometano da se vodi”, kaže Međak.

Dakle, poželjno je do tada riješiti kosovsku krizu, a to je i više nego poželjno i zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

Opširnije na portalu Nova.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments