HomeNOVOSTIBIHIran šalje Rusiji projektile i dronove za napade u Ukrajini

Iran šalje Rusiji projektile i dronove za napade u Ukrajini

Iran jača svoju posvećenost snabdijevanju oružjem Rusiju u njenom nastavku agresije na Ukrajinu, a prema američkim i savezničkim sigurnosnim zvaničnicima, potajno pristaje na slanje dronova za napad te prve iranske rakete zemlja-zemlja.

Povećani priliv oružja iz Teherana mogao bi pomoći da se nadoknade ogromni gubici ruske vojske u opremi od invazije Moskve na Ukrajinu u februaru, i brzo opadanje zaliha precizno navođene municije koja je korištena u prošlosedmičnim napadima protiv više ukrajinskih gradova.

Nezavisne novinske kuće posljednjih su dana objavile fotografije ostataka dronova iranske proizvodnje korištenih u napadima na ukrajinske ciljeve, dovodeći u pitanje višestruka poricanja iranskih zvaničnika o tome da su isporučili takvo oružje svom savezniku Rusiji, prenosi The Washington Post.

Zvaničnici Pentagona su također javno potvrdili upotrebu iranskih dronova u ruskim zračnim napadima, kao i uspjeh Ukrajine u obaranju nekih od dronova.

Kao očigledan znak proširene uloge Irana kao vojnog dobavljača Moskve, Teheran je 18. septembra poslao zvaničnike u Rusiju da finaliziraju uslove za dodatne isporuke oružja, uključujući dvije vrste iranskih raketa zemlja-zemlja.

Obavještajna procjena podijeljena posljednjih dana s ukrajinskim i američkim zvaničnicima, tvrdi da iranska industrija naoružanja priprema prvu pošiljku projektila “Fateh-110” i “Zolfaghar”, dvije dobro poznate iranske balističke rakete kratkog dometa koje mogu pogoditi ciljeve na udaljenosti od 300 i 700 kilometar. Ako se dogodi, to bi bila prva isporuka takvih projektila Rusiji od početka rata.

U augustu su neki od istih zvaničnika identifikovali specifične iranske dronove, seriju “Shahed” i “Mohajer-6”, koje je Teheran počeo da isporučuje Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Ukrajinske snage su posljednjih sedmica pronašle, analizirale i fotografisale ostatke oba tipa za koje se čini da su ih ruske snage prefarbale te im dale vlastite nazive.

Zvaničnici informirani o planiranoj isporuci projektila rekli su da Iran također priprema nove isporuke bespilotnih letjelica za Rusiju, uključujući “desetine dodatnih Mohajer-6 i veći broj Shahed-136”. Potonji, koji se ponekad nazivaju i “bespilotne letjelice-kamikaze” jer su dizajnirane da se sudare sa svojim ciljevima, sposobne su da isporuče eksplozivne terete na velikim udaljenostima.

Iranski savjetnici za tehnički aspekt upotrebe naoružanja posjetili su ratna područja pod ruskom kontrolom u Ukrajini proteklih sedmica kako bi ruske snage obučili u rukovanju dronovima.

(Vijesti.ba)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments