HomeNOVOSTIBIHSEPARATISTIČKE NAMJERE STAŠE KOŠARCA: "RS je i prije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma...

SEPARATISTIČKE NAMJERE STAŠE KOŠARCA: “RS je i prije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma imala sve kriterijume države”

Košarac je negirao državni kontinuitet Bosne i Hercegovine i izmslio laž da je RS prije Daytona bila država

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da je “RS u potpunosti privržena sprovođenju izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da njegovo poštovanje predstavlja jedini garant postojanja Bosne i Hercegovine”.Košarac je naglasio da je “RS i prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma imala sve kriterijume države, te da je u daytonsku Bosnu i Hercegovinu unijela svoj subjektivitet, suverenitet i ustavni kapacitet”.

“RS je ugradila svoju državnost u Bosnu i Hercegovinu onakvu kakva je definisana u Dejtonu. Dakle, ne govorimo ni o kakvom konitinuitetu BiH, već o BiH koja je nastala potpisivanjem Daytona kao državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu povodom 27 godina od potpisivanja Dejtonskog sprazuma.

On je naveo da je “ovim međunarodnim ugovorom okončan građanski rat u BiH”, ali i potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet RS, koja je potpisnica svih aneksa ovog sporazuma, uključujući i Aneks četiri, odnosno Ustav BiH.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments