HomeNOVOSTIBIHČOVIĆEVI MEDIJI JAVNO POTVRDILI: "Schmidt je reagirao nakon snažnog poticaja Zagreba!"

ČOVIĆEVI MEDIJI JAVNO POTVRDILI: “Schmidt je reagirao nakon snažnog poticaja Zagreba!”

Večernji List dalje piše da ni potez vladajućeg SNSD-a u Republici Srpskoj, čija je većina donijela sporni Zakon o državnoj imovini, nije bitnije pomutio raspoloženje unutar novouspostavljene koalicije.

Mostarska redakcija zagrebačkog Večernjeg lista piše kako je “BiH ušla u novu, 2023. godinu relaksiranija i s mnogo više optimizma nego ijedne druge godine u posljednje dvije decenije, o čemu svjedoči rekordno brz dogovor o uspostavi novih državnih vlasti”.

Večernjak piše kako je tome ponajviše doprinio šef OHR-a Christian Schmidt, koji je nametnuo odluku u izbornoj noći i smanjio mogućnost preglasavanja Hrvata u Domu naroda FBiH.

List dalje piše da ni potez vladajućeg SNSD-a u Republici Srpskoj, čija je većina donijela sporni Zakon o državnoj imovini, nije bitnije pomutio raspoloženje unutar novouspostavljene koalicije.

“Ono što prevladava među njima, a što je vjerojatno u jednoj rečenici najbolje sublimirao čelnik stranke Narod i pravda Elmedin Dino Konaković, jest da se konačno treba pokrenuti zemlja kako bi se prestalo s međusobnim promatranjem s puškometa te postizanje dogovora u zajedničkom interesu i oko pitanja koja nisu sporna ni jednoj strani kaošto su investicije, povećanje plaća, zaustavljanje odlaska mladih ljudi…”, piše prohadezeovski list.

Večernjak piše da će stvari na federalnoj razini nešto malo teže rasplesti zbog uloge koju SDA i DF imaju u Klubu Bošnjaka, “no posve je sigurno da ‘osmorka’ i HDZ BiH neće odustati od identičnoga puta te na kraju napraviti iskorak i s novom Vladom FBiH”.

List smatra da su dvije važne odluke dale jasne smjernice novim strukturama vlasti u zemlji.

“Ponajprije je to odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je, uz snažnu podršku Washingtona i Londona te nevoljki pristanak Berlina, ali snažni poticaj Zagreba, na dan izbora uspio stabilizirati odnose Hrvata i Bošnjaka, nametnuvši odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH u skladu sa zahtjevima HDZ-a”, zaključuje prohadezeovski list u svojoj analizi.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments