HomeNOVOSTIBIHBolton: Balkan ima komplikovanu historiju, ruski angažman prisutan tokom godina

Bolton: Balkan ima komplikovanu historiju, ruski angažman prisutan tokom godina

U eksluzivnom intervjuu za N1, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a John Bolton komentira trenutnu političku krizu u SAD-u i otkriva da razmišlja o kandidaturi za predsjednika SAD-a, te istodobno kaže kako Trump neće biti kandidat na izborima 2024. Bolton za Balkan kaže – pazite se Rusa!

O dešavanjima u američkom Kongresu i nemogućnosti izbora predsjedavajućeg Bolton kaže kako ovo nije najbolji način da se počne sjednica, ali i da je ovo događaj bez presedana u modernoj historiji.

“Mislim da to svakako nije najbolji način da se započne nova republikanska većina u Predstavničkom domu, to je sigurno. Da li uzrokuje trajnu štetu, mislim da je u ovom trenutku teže reći. Na otvaranju većine kongresa, Dom i Senat bi se vratili, izabrali svoje službenike i otišli na pauzu na otprilike dvije ili tri sedmice dok predsjednik ne da svoju poruku o stanju Unije. U stvari, Senat je sada na pauzi, pa ako ne dođe do nekih neočekivanih događaja na međunarodnom planu, trenutno zaista nema krize. Postoji, samo bih rekao, kao republikanska sramota od strane republikanaca, to što smo spotaknuli zemlju. Šta se dešava danas? Hoće li problem biti riješen? Hoće li ga McCarthy dobiti? Hoće li se morati povući? Iskreno, u ovom trenutku ne mogu da prognoziram, ali mislim da ni niko drugi ne može tačno. To je, u savremeno doba, situacija bez presedana. Prošlo je bukvalno stoljeće otkako je glasanje za predsjednika prošlo više od jednog glasanja. Tako da ćemo morati sačekati i vidjeti danas. Možda će stvari tada postati jasnije”, kaže Bolton.

Na pitanje kako gleda na potencijalno miješanje Rusije na prostor Balkana, Bolton napominje kako je Rusija već decenijama pristuna u regionu.

“Balkan ima komplikovanu historiju, kao što znate, a ruski angažman je bio značajan tokom godina. Mislim da je poslednjih decenija to uglavnom bilo beskorisno. I mislim da je rizik onoga što Rusi obično nazivaju asimetričnim ratovanjem protiv članica NATO-a ili generalno na Balkanu da bi se stvorili uslovi nestabilnosti, veoma stvaran rizik. Zato mislim da je u potpunosti u američkom nacionalnom interesu podržavati vladu Ukrajine protiv ruske agresije. Američka politika je od 1945. godine, kroz neka vrlo teška vremena u Hladnom ratu, da su mir i sigurnost u Evropi od vitalnog značaja za naš nacionalni interes, kao i za ljude u Evropi. I mislim da je to cilj prema kojem svi trebamo raditi. Mislim, po mom mišljenju, nastavak širenja NATO-a treba da bude na stolu za sve u Evropi koji trenutno nisu član. Upravo smo vidjeli, zaista, nevjerovatnu odluku Švedske i Finske da se pridruže NATO-u. Svakako, nešto što pozdravljam, mislim da većina Amerikanaca radi. Ima mnogo napretka, autsajderi. I to nije samo Rusija. U ovu mješavinu stavio bih Kinu, koja pokušava da se miješa u Evropu, posebno u Istočnu i Centralnu Evropu i bivše republike Sovjetskog Saveza. Tako da se mnogo toga dešava. Ostaje aktivno i teško, složeno okruženje, ali je postalo znatno opasnije od ruske invazije”, poručuje Bolton.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments