HomeNOVOSTIJaki zemljotresi u Turskoj i Siriji, više od 2.500 mrt*vih

Jaki zemljotresi u Turskoj i Siriji, više od 2.500 mrt*vih

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros južnu Tursku i Siriju. Prema prvim podacima, osjetio se u velikom dijelu zemlje, kao i u nekoliko zemalja u regiji. Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7,8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara. Uslijedili su brojni manji potresi, ali i jedan veći na istom području magnitude 7,7. Posljednje informacije govore da je u Turskoj i Siriji više od 2.500 mrtvih, dok je više hiljada osoba povrijeđeno. Pod ruševinama je i državljanin Bosne i Hercegovine. U popodnevnim satima Tursku i Siriju pogodila su dva nova jaka zemljotresa.

Brojne spasilačke ekipe su na terenu i tragaju za nestalima. Konstantno raste broj žrtava i strahuje se da bi taj trend mogao biti nastavljen i u narednom periodu.

IZ MINUTE U MINUTU
20:10
Odobreno slanje Kosovskih bezbjedonosnih snaga u ispomoć Turskoj
Vlada Kosova odobrila je odluku o slanju Kosovskih bezbjednosnih snaga na ispomoć Republici Turkoj u prevazilaženju posljedica današnjih zemljotresa, a predsjednica Kosova Vjosa Osmani je ovlaštenje potpisala, prenosi Anadolija.

Vlada Kosova je odobrila upućivanje kontingenta Kosovskih bezbjedonosnih snaga u humanitarnu pomoć u regionima pogođenim današnjim zemljotresom u Turkoj. Odluka je donijeta na elektronskom sastanku.

20:04
Treneru u zemljotresu poginulo 15 članova porodice
Zemljotres u Turskoj, jačine 7,8 stepeni po Rihterovoj skali, uz prateća tri potresa (7,5, 6,7 i 6 stepeni) odneo je zasad najmanje 2,300 života, a trener fudbalskog kluba Sivasspor Ayhan Tenbeloğlu doživio je nezamislivu tragediju.

Kako je potvrdio ovaj turski klub, Tenbeloğlu je u potresima izgubio gotovo čitavu porodicu…

19:27
Sarajevo uz narod Turske i Sirije
Večeras je na sarajevskoj Vijećnici ispisana poruka podrške narodima Turske i Sirije nakon serije zemljotresa koji su zahvatili ove dvije zemlje.

19:16
Zlokobne procjene broja mrtvih
Strahuje se da je blizu deset hiljada ljudi poginulo nakon dva katastrofalna zemljotresa koja su u ponedjeljak opustošila dijelove Turske i Sirije.

S obzirom na to da će temperature preko noći pasti na skoro nula stepeni, spasioci su sada u očajničkoj trci sa vremenom kako bi došli do desetina preživjelih koji ostaju zarobljeni ispod srušenih zgrada i koji su u opasnosti da se smrznu prije nego što pomoć stigne

18:51
Jahović: Spasite moj narod i moju zemlju!
Sa svih strana stižu apeli za pomoć ugroženima, te se oglasila i pjevačica Emina Jahović.

“Turska je proglasila četvrti nivo uzbune. Stanje alarma nivoa četiri uključuje međunarodni poziv za pomoć. Za sve vas širom svijeta koji čitate ovu poruku. Našim ljudima koji su bili pod ruševinama zemljotresa u mojoj zemlji potrebna je vaša pomoć da bi se spasili”, poručila je.

Više OVDJE.

18:33
I Mostar pokreće apel za pomoć
Udruženje građana “Zajedno za naš grad” Mostar pokreće apel za pomoć narodu Turske nakon strašnih zemljotresa koju su zadesili ovu prijateljsku zemlju Bosne i Hercegovine, a koji su do sada odnijeli više od hiljadu života.

“Udruženje je kontaktiralo predstavništvo Crvenog polumjeseca Turske u Bosni i Hercegovini, kako bismo institucionalno a samim tim i najispravnije pomogli narod Turske tokom ove stravične prirodne katastrofe. Svjesni smo da je Republika Turska dovoljno snažna da iznese sve nedaće koje su je zadesile, ali ovim skromnim doprinosom želimo pokazati da smo uz narod Turske, kao što smo pokazali i prethodni put kad su tu državu zadesili veliki požari”, istaknuli su iz ovog mostarskog udruženja.

17:59
Preko 30 hrvača zatrpano u ruševinama zgrade u Turskoj
Turski hrvač Taha Akgul izjavio je da je 30-40 hrvača bilo pod ruševinama u Kahramanmarasu i pozvao u pomoć. On je prošle godine postao svjetski šampion u Beogradu.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments