HomeNOVOSTIBIHELMEDIN KONAKOVIĆ, IZ BRUXELLESA: „Ako to ne učinimo, ostat ćemo tamo gdje...

ELMEDIN KONAKOVIĆ, IZ BRUXELLESA: „Ako to ne učinimo, ostat ćemo tamo gdje smo bili, lobiramo da nas ne kažnjavaju sve zajedno….“

Naglašava kako su i u Briselu svjesni da se zvaničnici u BiH ne mogu složiti oko svih tema koje se naročito odnose na spoljnu politiku.

Šef bh. diplomacije Elmendin Konaković kaže da su u Briselu optimističniji nego ranije kada je u pitanju rad novog Vijeća ministara BiH.

“Činjenica da imamo najbrže izabrano Vijeće ministara, najavu da su neki dokumenti iz 14 prioriteta već krenuli prema Vijeću ministara govore u prilog tome da ćemo pokazati funkcionalnost ove vlade. Osjeti se dašak pozitivne energije, ali ako ne uhvatimo ritam, ostaćemo tamo gdje smo bili”, kazao je Konaković u razgovoru BHT-u.

Naglašava kako su i u Briselu svjesni da se zvaničnici u BiH ne mogu složiti oko svih tema koje se naročito odnose na spoljnu politiku.

“Realno, kada je riječ o temama za Rusiju, svi shvataju i razumiju da SNSD, SDS i PDP neće pratiti politiku EU, što je naša obaveza nakon dobijanja kandidatskog statusa. Nemamo dilemu da je naša čvrsta pozicija uz stavove EU. Pokušavamo da ta razlika u pristupu ne blokira ono što se može dešavati u BiH, a to jesu ekonomske promjene i zato lobiramo da nas ne kažnjavaju sve zajedno. Prenio sam im da su predugo spavali što se tiče BiH. Međunarodna zajednica je spavala, a dok su Rusi i Kinezi dobili neke ljude u BiH”, kazao je Konaković.

Govoreći o popunjavanju pozicija u strukturama vlasti na nivou BiH, poručio je da će se ubrzo razgovarati o smjeni direktora OSA-e, tačnije čim se usaglasi odluka.

“To smo najavili. Ne samo direktor OSA-e već i drugi koji nisu radili dobro svoj posao. To je teška i vruća tema. O imenima nikada nismo htjeli govoriti jer bi odmoglo cijeloj priči. To ime će biti pročitano na sjednici Vijeća ministara i mi ćemo za njega preuzeti punu odgovornost. To je odgovorna, stručna i etična osoba”, zaključio je Konaković.

Konaković je kazao kako će Nermin Nikšić biti kandidat za premijera Federacije BiH, te kako će imati pordšku vladajuće koalicije.

(SB)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments