HomeNOVOSTIKo je komandant „četničkog pokreta u Srbiji“ koji je bio na obraćanju...

Ko je komandant „četničkog pokreta u Srbiji“ koji je bio na obraćanju Putina

Državljanin Srbije Bratislav Živković, koji se predstavlja kao komandant četničkog pokreta u Srbiji i učesnik “specijalne vojne operacije” u Ukrajini, prisustvovao je obraćanju javnosti predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Moskvi, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Živković je video-materijal Putinovog obraćanja, koji je snimao svojim telefonom, podijelio na Facebook nalogu. U postu na toj mreži Živković tvrdi da je na Putinovu konferenciju bio pozvan kao učesnik „specijalne vojne operacije u Ukrajini“, piše RSE.

Živković na Facebooku tvrdi da je „jedini srpski komandir koji je organizovao četnički odred i odveo ga na Krim 2014. godine“. Navodi i da je iste godine učestvovao „u odbrani grada Luganska, a 2018. i u odbrani grada Donjecka“.

Srbija zabranjuje zakonom svojim građanima da se pridruže stranim ratištima i do sada je donijeto blizu 30 presuda za učešće na ratištu u Ukrajini na ruskoj strani, navodi RSE.

Živković je u intervjuu 2016. godine za RSE izjavio da je sa još 15 dobrovoljaca iz Srbije otišao 2014. godine da se bori u Lugansk na istoku Ukrajine na strani proruskih, separatističkih snaga. On tvrdi da je nosilac medalje ruskog Ministarstva odbrane za povratak Krima.

Živković je bio uhapšen je u avgustu 2018. godine u Srbiji zbog osnovane sumnje da je organizovao učestvovanje u ratu u inostranstvu, ali je Tužilaštvo u aprilu 2019. godine obustavilo istragu koja se vodila protiv njega.

Protiv Živkovića nikada nije vođen postupak ni za organizovanje, ni za učešće u sukobima na stranom ratištu.

U Ukrajini, Živković je bio obuhvaćen istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine zajedno sa još pet državljana Srbije, zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Lugansk na strani proruskih separatista kao dio međunarodne ekstremne desničarske organizacije „Unité Continentale“.

 

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments