HomeNOVOSTIBIHSrbijanski ministar koristio termin “bošnjački jezik”, traži se izvinjenje

Srbijanski ministar koristio termin “bošnjački jezik”, traži se izvinjenje

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka ocijenila je danas da Ministarstvo prosvjete Srbije upotrebom naziva “bošnjački jezik” negira bosanski maternji jezik i na taj “veoma drzak i grub” način vrijeđa Bošnjake u Srbiji, zbog čega su zatražili izvinjenje ministra Branka Ružića.

Ta stranka je osudila izjave ministra prosvjete Branka Ružića što je iskoristio naziv “bošnjački jezik” nakon sastanka sa predsjednicima savjeta nacionalnih manjina u Srbiji i ocijenili da to predstavlja “kontinuitet velikosrpske politike”.

Oni su u naveli da Zakon o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima stoji da “Srbija prihvata da su u Republici Srbiji manjinski jezici: albanski, bosanski, bugarski, romski, rumunski, rasinski, mađarski, slovački, ukrajinski i hrvatski jezik”.

“U skladu sa tim, tražimo hitno izvinjenje ministra prosvjete Branka Ružića svim Bošnjacima u Srbiji i ispravku informacije za medije koja je objavljenja na sajtu Vlade Republike Srbije”, dodaje se u saopštenju SDA Sandžak.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments