HomeNOVOSTIBIHDodik “pojasnio” zbog čega donosi zakon: Da li će kazniti i sam...

Dodik “pojasnio” zbog čega donosi zakon: Da li će kazniti i sam sebe?

Predsjednik Republike Srpske objavio je blog u kojem je pokušao objasniti zbog čega klevetu žele uvrstiti u krivično djelo. Uputio je i poziv građanima, ali i novinarima koje naziva pogrdnim imenima i stavlja mete na čelo, da učestvuju u javnoj raspravi ovog zakona.

U samom uvodu navodi kako je “pokrenuta brutalna kampanja domaćih i stranih dušebrižnika kako bi se RS spriječila da ostvari zaštitu unutrašnjeg suvereniteta svog unutrašnjeg društveno-političkog života i građana od jezika mržnje i lažnih vijesti koje imaju kapacitet da stvore haos u unutrašnjem društvenom životu, unesu nemir i stvore nesigurnost svakog građanina Republike Srpske”.

“Upravo su to bili mehanizmi raznih svjetskih centara moći za pokušaje uticaja na društveno-politički, ekonomski i svaki drugi život u Republici Srpskoj, pokušaje njenog obesmišljavanja i stvaranja nepovjerenja građana u dugoročnost i održivost Republike Srpske”, navodi Dodik.

Predsjednik RS kao da je zaboravio na niz svojih izjavama kojima je unosio nemir kako u Republici Srpskoj tako i u cijeloj BiH – od prijetnji tokom predizborne kampanje, u noći na lokalnim izborima kada je, nakon pobjede Draška Stanivukovića, Banjalučanima poručio da će “obustaviti pomoć Vlade RS gradu Banjaluka i prekinuti sve investicije”.

“Mislim da je važno da govorimo jasno. On (novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković op.a) ima svoje nadležnosti i predstavlja grad, neka se šepuri i radi. Rekao je da će đaci i penzioneri dobiti besplatan gradski prijevoz. Neka predloži, podržat ćemo, ali hajde da vidimo kako će to finansirati. Kako će finansirati gradsko grijanje koje smo mi svake godine subvencionirali. Zašto bi to radila Republika Srpska? Imamo i druge opštine koje treba pomoći. Prekinut ćemo sve investicija sa nivoa RS-a”, poručio je tada Dodik.

Također, kada je u pitanju jezik mržnje, Dodik ga i sam nerijetko upotrebljava, a posljednji primjer je upravo bio na slučaju napada na novinare koje je nazivao pogrdnim imenima. Dodik nerijetko vrijeđa sve.

Dodik u svom blogu dalje ističe kako “dugi niz godina postoje konstantna nastojanja da se na ovaj način kod građana Republike Srpske stvori crna slika o Republici Srpskoj, a na osnovu laži, kleveta, obmana i slično, sve kako bi se diskreditovale njene institucije, njeni legitimno i legalno izabrani predstavnici, te da bi se prikazala kao potpuno neuređeno društvo koje, kao takvo, ne može samostalno da postoji”.

Ovo nije prvi put da lideri nekih partija poistvojećuju sebe i svoju stranku sa dijelom države, državom ili cijelim narodom. Podsjetimo da je Tužilaštvo BiH pokrenulo više istraga protiv Dodika, od slučaja “ikona” do negiranja genocida.

Dodik u blogu ističe i kako se “vodi specijalni rat protiv RS, a da su njegovo oružje lažne vijesti i govor mržnje”.

U blogu je istakao i kako od 47 zemlaja članica Vijeća Evrope, u 36 je kleveta krivično djelo. Pozvao je građane i novinare koje je nazivao i naziva i dalje pogrdnim imenima i stavlja mete na čelo, da učestuvju u procesima donošenja ovog zakona, ali i zakona o NVO.

“Republika Srpska će definitivno, u ovim procesima pravnog uređenja svog javnog prostora, slijediti postojeće evropske standarde i najbolja rješenja a stepen ograničenja neće biti veći nego što je to u zemljama Evropske unije. (…) Zato, pozivam sve zainteresovane građane i organizacije, a posebno novinarsku zajednicu da se aktivno uključe u procese donošenja ovih zakona kroz javnu raspravu, gdje ćemo zajedno, u dobroj vjeri, pokušati naći balans između legitimnih ciljeva Republike Srpske i svih drugih relevantnih faktora a sve kako bi usvojena zakonska rješenja bila najbolja moguća za društvo u cjelini”. naveo je Dodik na kraju.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments