HomeNOVOSTIBIHIz EU u BiH o izjavama Bradare: Neproduktivni komentari, izazivaju podjele

Iz EU u BiH o izjavama Bradare: Neproduktivni komentari, izazivaju podjele

“Osuđenik za ratne zločine ne prestaje biti presuđeni ratni zločinac nakon odslužene kazne. Komentari predsjednice FBiH Lidije Bradare po ovom pitanju su neproduktivni, izazivaju podjele i zapaljive su prirode”, naveli su u reakciji za N1 iz Delegacije EU u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH navode da je u BiH dominantna tendencija da se ratni zločini osuđuju samo kada su ih počinili drugi narodi.

“Dominantna tendencija u BiH da se ratni zločini osuđuju samo kada su ih počinili drugi narodi, dok se istovremeno ne osuđuju ratni zločini počinilaca iz reda vlastitog naroda, predstavlja stalni izvor napetosti i nestabilnosti u BiH. Pozivamo sve političke dužnosnike da priznaju i osude sve ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini te rade sa drugim zajednicama u zemlji na stabilnoj i mirnoj budućnosti za sve”.

Još dodaju da osobe na odgovornim pozicijama imaju obavezu stvaranja okruženja koje ide u prilog pomirenju.

“Traume izazvane ratom u Bosni i Hercegovini imaju doživotne efekte na njihove žrtve. Osobe na odgovornim pozicijama imaju obavezu stvaranja okruženja koje ide u prilog pomirenju, uključujući i prihvatanje činjenica o ratnim zločinima utvrđenim u postupcima pred domaćim i međunarodnim sudovima, kao i suosjećanje u tretiranju bola i patnje drugih zajednica. To je jedini put do dugoročne stabilnosti u Bosni i Hercegovini”, naveli su iz Delegacije EU u BiH za N1.

Podsjećamo, Bradara je gostujući u emisiji na N1 ponovila stav kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića zaključivši da je on “valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin” nakon što je odležao kaznu. Također je navela kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili “potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna”.

Sve je počelo nakon što je novinarka N1 upitala Bradaru da prokomentariše svoju fotografiju s Kordićem, a na šta je ona odgovorila da “ne taji svoje prijatelje”.

N1
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments