HomeNOVOSTIBIHSidran u Beogradu dao prijedlog o “velikoj Srbiji”, otkrio i reakciju publike

Sidran u Beogradu dao prijedlog o “velikoj Srbiji”, otkrio i reakciju publike

Akademik, književnik i scenarista Abdulah Sidran u Pressingu na N1 govorio je o svojoj čuvenoj ideji kako građani Bosne i Hercegovine ne bi imali nikakav problem da se “velika Srbija” gradi na sprat. Ispričao je iskustvo iz beogradskog Doma sindikata kada je prisutnim saopštio ovo svoje razmišljanje.

Od čega živite?

U svim komšijskim državama, u svim civilizovanim državama, postoji za najistaknutije umjetnike i naučne radnike penzija koja je maksimalna i tu su još specijalni dodaci na tu penziju. U mom slučaju, mene je to stid pričati, od Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Heregovine dobijam određeni mjesečni prihod i to mi dobro dođe na onih 500 maraka penzije. Kad sam otišao u penziju 2001. moglo je biti drugačije da je bilo političke volje. Svjesno se izbjegavalo ovdje, ja sam na to imao zakonsko pravo, jer prema zakonu Republike BiH koji je vrijedio navodi se kako nosioci značajnih društvenih priznanja imaju pravo na penziju od tri do šest prosječnih plata iz prošle godine. SDA-ova vlast nikada nije htjela koristiti taj zakon. Imao sam i milion drugih poniženja.

Član ste ANUBiH, kakvu su poruku poslali političari kada su u istu ravan stavili ovu Akademiju i druge, novokomponovane?

Volio bih da me je pitao, mislim da se radi o Elmedinu Konakoviću, rekao bih da to ne podržavam. Ali hajmo napraviti razliku između BANU-a, koja je etnička akademija Bošnjaka i ovih divljih kao što je Bosanska akademija nauka i umjetnosti “Kulin ban”, pa i internacionalne akademije koju je osnovao Asim Kurjak.

Kazali ste da je spas BiH natalitet i univerzitet i da smo država koja ima više fakulteta nego toaleta?

Nema spasa onoj državi u kojoj ima više univerziteta nego klozeta i toaleta. Natalitet nikada nisam pominjao jer svaki govor o računicama i statistikama kako će se razvijati hoda po opasnom rubu rasističkih promatranja. Mi smo oslobađajući gradove i ulazeći u stanove četnika pronalazili SDS-ove materijale koji su bili na toj osnovi. U njima se navodi kako su nas oni morali pobiti jer bi bosanski muslimani do 2050. činili 55 posto, pa su upotrebljavali termin preventivni kontranapad. Nije bilo napada, a ti radiš preventivni kontranapad. Ako se natalitet uzima kao kategorija za borbu nekog naroda za državu ili prostor meni to tukne na “lebensraum” (njemački – “životni prostor”, pojam koji je označavao glavnu motivaciju za teritorijalne agresije koje je vršila nacistička Njemačka).

Vaša ideja je da “veliku Srbiju” treba graditi na sprat?

Rekao sam da mi u Bosni i Hercegovini, i to sam prije nekoliko godina izgovorio pred 900 ljudi u Domu sindikata u Beogradu, nemamo problem da se velika Srbija gradi na sprat. Svi su se nasmijali na to kao da sam rekao u Sarajevu. Ovo je manjina koja razumije suštinu stvari, ali ono što je društveni mehanizam i trovanje nacionalnog bića traje 200 godina. Nije to od jučer. U Banjaluci se može promijeniti 500 Dodika i da se ni mrvicu jednu ne promijeni od onoga što je generalni odnos jednog hegemona na Balkanu, sa sjedištem u Beogradu, koji od 1804. radi da mene ne bude.

 

n1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments