HomeNOVOSTIPOPLAVNI TALAS U SRBIJI, VANREDNO U 42 OPŠTINE Na snazi 50 vanrednih...

POPLAVNI TALAS U SRBIJI, VANREDNO U 42 OPŠTINE Na snazi 50 vanrednih situacija, NAJKRITIČNIJE stanje u ovih 5 gradova FOTO, VIDEO

Vanredna situacija proglašena je u više od 50 opština, odnosno opštine, a tokom noći je evakuisano 125 osoba. Voda je odnela most na Ibarskoj magistrali u mestu Adrani kod Kraljeva, tako da je u prekidu taj deo magistrale ka Čačku.

trenutno najkritičnija situacija u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću, Sokobanji gde je došlo do izlivanja reka, kao i da se talas kreće ka Kuršumliji, Prokuplju i Doljevcu.

RHMZ je izdao upozorenje zbog obilnih padavina, u Borskom okrugu se očekuje i više od 60 mm kiše.
20.40 – Milenković: U toku evakuacija nekoliko osoba u Prokuplju

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a kaže za RTS da je prema poslednjim informacijama sa terena u toku evakuacija nekoliko osoba na teritoriji grada Prokuplja.

“Takođe, naše snage su usmerene ka teritoriji grada Čačka, gde smo aktivirali specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi. Upućena je i jedna pumpa velikog kapaciteta. Ono što ne smemo zaboraviti jeste sliv Ibra, odnosno teritorija grada Kraljeva”, dodaje Milenković.

Ukazuje da ne zaboravljaju i druga potencijalno ugrožena područja gde su, pored crpljenja vode, i dalje u stalnoj pripravnosti.

“Obilazimo potencijalne kritične tačke, razgovaramo sa stanovništvom, meštanima, dajemo im uputstva kako da se ponašaju i naravno da uvek budemo što bliže njima, da pravovremeno reagujemo ukoliko bude potrebe za tim”, rekao je Milenković.

Naveo je da su o početka ovih obilnih kišnih padavina, odnosno 26. maja, ukupno evakuisali 235 osoba.

“Bilo je i nekih kritičnih situacija gde su bili direktno ugroženi ljudski životi. Da spomenemo jednu od intervencija u proteklih 24 sata na teritoriji grada Kruševca, gde su dva lica direktno spašena iz putničkog motornog vozila ugroženog velikom količinom vode. Takođe, imali smo situaciju na teritoriji gradske opštine Lazarevac gde smo preko 20 mališana evakuisali iz jedne od predškolskih ustanova”, naveo je Milenković.

Ističe da je najbitnije da su svi ljudski životi spašeni, da su evakuacije uspešno izvedene i da veruju da će tako i dalje ostati. “Primarni cilj Ministarstva unutrašnjih poslova i celog sistema zaštite i spasavanja jeste da ljudski životi budu sačuvani, odnosno spašeni”, dodaje.

Na pitanje gde su večeras pojačana dežurstva, kaže da je usmerenost na celu centralnu Srbiju, odnosno Pomoravlje.

“Takođe, da ne zaboravimo sliv reke Ibra. Tako da tu je negde naša usmerenost, ali ne smemo zaboraviti ni druge krajeve, jer poučeni iskustvima iz prethodnih dana znamo da se situacija vrlo brzo menja, tako da smo i dalje maksimalno spremni da ovaj pritisak, odnosno ovu situaciju uspešno izvedemo do kraja”, poručuje Milenković.

Apelovao je na građane da se ne približavaju nabujalim rekama.

20.00 – Vanredne situacije

Na snazi je ukupno 50 vanrednih situacija.

Za celu teritoriju gradova: Aranđelovac, Kruševac, Bora, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo i opština Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane,Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus i Vladičin Han, Žitorađa i Blace; Deo teritorija: Grada Šapca i Užica, i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin i Majdanpek. Evakuisana lica – Od 07:00 – 19:00 časova ukupno je evakuisano 82 lica na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja,Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca. (Od ponoći do 19:00 časova evakuisano je ukupno 157 lica.)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments