HomeNOVOSTITrajekt "Ruka pravde" u luku Zelenika trebalo bi da uplovi u utorak

Trajekt “Ruka pravde” u luku Zelenika trebalo bi da uplovi u utorak

Polovni trajekt “Ruka pravde” koji je nedavno u Grčkloj kupilo JP Morsko dobro iz Budve, isplovio je danas iz Pireja na trodnevni put prema Crnoj Gori.

Ovaj 76 metara dugi brod star 23 godine bi, preme najavamana, u luku Zelenika u Boki Kotorskoj trebalo da stigne u utorak, 20. juna oko podneva.

Brod se donedavno zvao “Telemon” i vio je grčku zastvu, a prije par dana je završena procedura njegovog ispisa iz grčkog i upisa u crnogorski registar trgovačkih brodova, pa je “Telamon” još dok se nalazio u Pireju, zvanično postao “Ruka pravde” i dobio crnogorsku zastavu.

Morsko dobro javnu je inače, nabavku trajekta tehničkih karakteristika i godine gradnje koji potpuno odgovaraju “Telamonu”, zvanično raspisalo 3. maja.

Javna nabavka odrađena je “pregovaračkim postupkom bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje”, a njena procijenjena vrijednost bila je 3.400.000 eura bez PDV-a.

Dokumentaciju je Morsko dobro preko portala elektronskih javnih nabavki poslalo 3. maja dobavljaču, grčkoj brodarskoj firnmi Karaiskakis Shipping Company iz Pireja.

Dva dana kasnije grčka kompanija je budvanskom JP odgovorila na upit i poslala ponudu za kupovinu njenog trajekta “Telemon” u vrijednosti identičnoj onoj na koju je ovu javnu nabavku procijenilo Morsko dobro – 3,4 miliona eura.

Potom je rukovodstvo Morskog dobra sa izvršnim direktorom Mladenom Mikijeljem (Nova) i potpredsjednikom Upravnog odbora Blažom Rađenovićem (URA) na čelu, sa Karaiskakisom vodilo pregovore u cilju smanjenja cijene, te je 13. maja državna kompanija od Grčka dobila završnu zvaničnu ponudu da im Karaiskakis proda “Telamon” za 3,2 miliona eura.

Kupoprodajni ugovor kojim je ozvaničena ova transakcija 19. maja potpisali su izvršni direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj i pravni zastupnik kompanije Karaiskakis, Anastasia Rasatzikou.

U tom dokumentu se vidi da su predstavnici Morskog dobra pregledali “Telamon” još 23. aprila u Pireju. Po kupoprodajnom ugovoru, Morsko dobro ima opciju da angažuje dosadašnjeg vlasnika broda da dovede “Ruku pravde” do Crne Gore, a dužno je i da Grcima plati i sve zalihe goriva, maziva i hidrauličnih ulja koje se na trajektu budu zatekle u momentu primopredaje broda.

Imajući sve ovo u vidu kao i troškove bankarskih provizija, osiguranja broda tokom njegove vožnje od Pireja do Boke Kotorske, lučkih traksi i ostalih pratećih izdataka, konačna vrijednost ove javne nabavke neće biti mnogo manja od prvobitno za nju predviđenih 3,4 miliona eura.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments