HomeNOVOSTIDRAMA NA CRNOGORSKOJ GRANICI: Baka povela unuka na more, a graničari ih...

DRAMA NA CRNOGORSKOJ GRANICI: Baka povela unuka na more, a graničari ih usred noći vratili za Srbiju! Zbog OVOGA ih nisu pustili!

Kako je sezona godišnjih odmora u tijeku, važno je poduzeti određene mjere opreza kako bi se spriječile neugodnosti, posebice na graničnim prijelazima. Kako biste osigurali neometano putovanje, toplo vam preporučujemo da se prije polaska na putovanje upoznate s potrebnom dokumentacijom za odrasle i djecu kada putujete u inozemstvo.

Redakcija Kurira nedavno je dobila poruku T.N. nastanjen u Kuršumliji. T.N. je prijavila da se njezino dijete prošle noći dogodilo nesretno kada su i dijete i njihova baka vraćeni s crnogorske granice.

Te večeri koja je spajala petak i subotu, oko 22 sata, moj sedmogodišnji sin krenuo je s bakom, inače mojom majkom, na odmor u Čanj na more. Moj je sin s nestrpljenjem očekivao ovo putovanje, koji je nestrpljivo odbrojavao sate i dane dok konačno ne zaroni u ocean. Kako bismo osigurali njegovu sigurnost i dobrobit tijekom putovanja, moj suprug i ja poduzeli smo potrebne mjere opreza, uključujući pribavljanje zdravstvenog i putnog osiguranja za njega, kao i pribavljanje ovjerene suglasnosti oba roditelja. Pedantno smo spakirali svu potrebnu dokumentaciju, uključujući izvod iz matične knjige i ovjerenu zdravstvenu knjižicu. Začudo, nitko nas nije obavijestio o dodatnim zahtjevima. Ovo otkriće podijelila je s nama naša majka, koja je nastavila s prenošenjem svojih misli.

Kako se noć smirivala, prodorna zvonjava telefona razbila je tišinu. Zaprepašteno sam odgovorila na poziv kako bih pronašla majku s druge strane, čije se razočaranje očitovalo u njezinu glasu. Objasnila je da nisu mogli prijeći granicu i sada se kombijem vraćaju kući. Radilo se o tome da njezino dijete nije posjedovalo putovnicu.

Prema majci, dijete je tijekom cijelog putovanja izražavalo osjećaje razočaranja i iscrpljenosti. Dijete se nadalo da će nakon jutarnjeg buđenja konačno ugledati more i moći uživati ​​u iskustvu s bakom.

Srećom, majka je uspjela zaustaviti kombi i zatražiti prijevoz. Bila sam ispunjena brigom i strahom kada mi je u tri ujutro neočekivano zazvonio telefon, pogotovo s obzirom na moju trudnoću koja pojačava te emocije. Putovanje je bilo pomno planirano i plaćeno preko agencije. Iako su karte pale u vodu, pozitivno je to što smo s agencijom uspjeli dogovoriti pomak smještaja za neki kasniji termin, točnije 15. srpnja.

 

Nismo bili upoznati s činjenicom da dijete također zahtijeva putovnicu; da smo znali, dobili bismo ga unaprijed i izbjegli bilo kakve probleme. Sada ćemo ubrzati proces. Potvrđujemo da smo odgovorni za ne traženje informacija unaprijed, ali bismo htjeli upozoriti sve roditelje da budu svjesni ovog zahtjeva kako bi spriječili nailaženje na iste neugodnosti.

Kako se navodi na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, navodi se da osobe koje imaju državljanstvo Republike Srbije imaju mogućnost ući u Republiku Crnu Goru i ostati u njoj najduže 90 dana bez potrebe za izdavanjem vizu, pod uvjetom da posjeduju valjanu putnu ispravu.

Prema web stranici, od 1. siječnja 2020. osobe mlađe od 18 godina koje su državljani Republike Srbije ili Republike Crne Gore dužne su predočiti važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu za prelazak državne granice između Srbiji i Crnoj Gori.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments