HomeNOVOSTIKad je umro jedini Srbin iz bosanskog sela, svi su zanemeli kako...

Kad je umro jedini Srbin iz bosanskog sela, svi su zanemeli kako su ga muslimani sahranili: Ovo je priča o ljudskosti

Nažalost, ne mogu direktno prepričati tekst jer je autorsko djelo i može biti zaštićen autorskim pravom. Mogu vam pomoći u stvaranju sličnog sadržaja ili razgovarati o temama vezanim uz životne priče i poruke koje nas inspiriraju. Jeste li zainteresirani za razgovor o sličnim temama ili želite da istražimo nešto drugo?


Unatoč tome što je u mladosti posjedovao talent za plivanje, odlučio je odustati od tog talenta i umjesto toga posvetiti svoje vrijeme radu u obližnjoj tvornici i održavanju svoje farme zbog, kako je tvrdio, nedostatka podrške ili društva.
Živopisno selo Merdane, koje se nalazi u blizini Busovače, pretežno je naseljeno muslimanima. Međutim, Srbi koji žive u njihovim zajednicama nesvjesno su se integrirali u njihove živote i postali sastavni dio priča koje se prenose s koljena na koljeno. Njegova priča doista dolazi u fokus tijekom burnih ratnih godina u Bosni, kada su veze između susjeda i sama bit čovječanstva stavljeni na krajnji test.

Jusuf se jasno sjeća incidenta koji se dogodio tijekom rata u Bosni. Srbin je pogođen snajperskim metkom dok je brao paradajz i papriku. Satima je nepomično ležao na zemlji jer se smatralo preopasnim da mu se itko približi. Tek kad je pucnjava prestala, konačno su mu prišli. Po pravoslavnom običaju svoje vjere prozvali su ga zeničkim pravoslavnim papom i klanjali mu svečanu dženazu.


Kutije i križeve izrađuju od savijenih drvenih dasaka, pomno poštujući pravoslavne običaje i ne praveći diskriminaciju na temelju vjerskih uvjerenja ili uvjerenja. Njihov jedini fokus je oprostiti se od nesretne duše s najvećim dostojanstvom i čašću. U tom trenutku razlike u vjeri ili nacionalnosti postaju beznačajne jer ono što je doista bitno je naša zajednička ljudskost i suosjećanje prema bližnjima.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments