HomeNOVOSTI‘Kasno su mi otkrili rak crijeva, već se proširio na druge organe:...

‘Kasno su mi otkrili rak crijeva, već se proširio na druge organe: Ovo su bili rani simptomi’

Raquel A. (33) ignorirala je zabrinjavajuće simptome i odugovlačila s traženjem liječničke pomoći, nesvjesna ozbiljnosti svog stanja. Prije nekoliko godina primijetila je učestalost i neredovitost odlaska u kupaonicu, što je protumačila kao sindrom iritabilnog crijeva (IBS) ili moguće intolerancije na hranu.

U nastojanju da riješi svoje zdravstvene probleme bez osiguranja, odlučila je odustati od traženja medicinskog tretmana i umjesto toga je pokušala promijeniti svoju prehranu i uzimati suplemente s vlaknima. Međutim, nakon što je pronašla posao koji je nudio zdravstveno osiguranje, odmah je zakazala termin kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, koji je utvrdio da njezini simptomi proizlaze iz tjeskobe.
Međutim, njezino se stanje pogoršalo, što je dovelo do dijagnoze raka debelog crijeva u stadiju 4 2023. godine. Raquel je svoje iskustvo odlučila podijeliti na TikTok-u, kao što je opisano u članku na msn-u. 2019., prije početka pandemije, počeo sam imati primjetnih problema s probavnim sustavom. U razgovoru s cimericom razgovarali smo o mojim čestim odlascima na zahod. Imao sam osam do deset pražnjenja crijeva dnevno, ali nikad nisam doživio potpuno olakšanje.


U početku sam imala predosjećaj da mi u prehrani nedostaje vlakana ili da ih ne jedem dovoljno. Smatrao sam da možda imam sindrom iritabilnog crijeva (IBS) ili da sam osjetljiv na gluten ili mliječne proizvode. Pojam raka nije mi pao na pamet dok ga Večernj nije otkrio. Nažalost, bez zdravstvenog osiguranja, odlazak liječniku nije bila održiva opcija za nju, osim ako se radi o hitnom slučaju koji zahtijeva odlazak na hitnu.

Umjesto da tražim liječnički savjet svog liječnika primarne zdravstvene zaštite, odlučio sam povremeno dodati neke dodatke prehrani svojoj dnevnoj prehrani. Ovaj dodatak dokazano je učinkovit u regulaciji pražnjenja crijeva i ublažavanju povremenih proljeva. Iako je olakšanje koje pruža privremeno, korisno je. Brzo naprijed u 2021., preselio sam se u živahni grad Seattle i dobio posao u tehnološkoj industriji u procvatu. Dakle, kako je objasnila, sada imam kasko zdravstveno osiguranje.

2022., unatoč kratkoj remisiji, simptomi su se vratili. Otkrila je da su joj crijeva postala uska poput olovke, povremeno narančasto-crvena, a povremeno je imala malu količinu krvi. Osim toga, osjećala bi se neuobičajeno sitom nakon jela i imala bi stalnu nadutost bez obzira što jela. Gledajući unatrag, to su bili glavni znakovi koji su je upozorili na problem, a kasnije je saznala da su to uobičajeni simptomi povezani s rakom debelog crijeva.

U svibnju 2023. godine samoinicijativno je dogovorila pregled kod liječnika. Tijekom pregleda dala je svoju povijest bolesti i razgovarala o gastrointestinalnim problemima koji su se pojavili od 2019. Ovi problemi uključuju česte i povremene poteškoće s pražnjenjem crijeva, krvavu stolicu i brz osjećaj sitosti. U početku su liječnici njezine simptome pripisali tjeskobi i preporučili konzultacije s psihijatrom. U početku se složila s tom procjenom, pripisujući svoju zabrinutost pretjeranoj zabrinutosti i isključivši mogućnost ozbiljnijeg stanja zbog svoje mladosti.

Međutim, samo tri tjedna nakon testa počela je osjećati jake bolove u trbuhu. Bol nije lokalizirana u donjem dijelu trbuha ili stražnjici, već zrači kroz cijeli trbuh i donji dio leđa. Bolovi su postali neizdrživi i umalo je izgubila svijest u stanu. Iako se općenito oklijevala oslanjati se na lijekove ili tražiti hitnu liječničku pomoć, imala je snažan osjećaj da nešto nije u redu, što ju je potaknulo na put do hitne pomoći.

Počela sam se pitati preuveličavam li manji problem, ali moje su brige brzo nestale kada je liječnik hitne medicinske pomoći ozbiljno shvatio moju bol. Odmah se naručila na CT i temeljitu analizu krvi. Nakon što je primila nalaze, svečano je objavila vijest – pronađen mi je rak na jajnicima i jetri, a njoj je dijagnosticiran rak jajnika.

Daljnja istraga otkrila je da je izvor raka, točnije adenokarcinom, nastao u mom debelom crijevu i proširio se na druge organe. Dijagnoza raka debelog crijeva u stadiju IV upućuje na potrebu za dodatnim operacijama, poput endoskopije i kolonoskopije, kako bi se bolje razumio opseg bolesti. Međutim, veličina i uznapredovali stadij mog kolorektalnog karcinoma predstavljali su izazove za medicinske stručnjake koji pokušavaju prikazati sliku kroz moje prošireno debelo crijevo. Nisam imao pojma da živim s rakom osam do deset godina.


Često simptomi raka debelog crijeva ne postanu vidljivi sve dok ne napreduje do stadija 3 ili 4, a čak ni tada simptomi ne moraju biti osobito ozbiljni. Osim toga, simptomi poput mučnine, zatvora, proljeva ili nepravilnog pražnjenja crijeva također mogu biti povezani s nizom drugih bolesti, ovisno o pojedincu. Nakon dijagnoze, započela je kemoterapija kao dio njezinog plana liječenja. Tijekom borbe s rakom susreo sam se s nakupljanjem tekućine u trbušnoj šupljini što je uzrokovalo bolnu nadutost.

Kako bih to spriječio, posavjetovao sam se sa stručnjakom za gastrointestinalno zdravlje koji je predložio modifikacije prehrane. Te prilagodbe uključuju smanjenje konzumacije mesa, izbjegavanje sirovog voća i povrća i davanje prednosti mekšoj hrani poput pirea od krumpira i pudinga. Kao izravna posljedica ovih promjena, probava mi se značajno poboljšala. Osim toga, podvrgnut sam nizu krvnih pretraga kako bih pomno pratio napredovanje raka. Ovi testovi uključuju probir na CEA, CA125 i CA19, koji su markeri raka debelog crijeva i jajnika. Osim toga, trenutno sam podvrgnut genetskom testiranju kako bih potpunije razumio kako moja genetska struktura pridonosi razvoju raka. Ova vrijedna informacija otkrivena je tijekom intervjua za MSN.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments