HomeNOVOSTIDepresija ide ruku podruku sa fizičkim problemima: Stradaju leđa, srce, imunitet...

Depresija ide ruku podruku sa fizičkim problemima: Stradaju leđa, srce, imunitet…

Depresija, neurološko stanje koje uzrokuje emocionalni stres, nije ograničeno samo na um. Tijelo također može biti pod dubokim utjecajem promjena u funkciji mozga. Nadalje, određene bolesti mogu potaknuti depresiju, održavajući tako ciklus patnje iz kojeg se teško osloboditi.

Depresija obuhvaća puno više od jednostavnog doživljavanja negativnog emocionalnog stanja. Evo nekoliko prevladavajućih fizičkih pokazatelja:

Fizički simptomi depresije, poput pojačane boli, kroničnog umora, smanjenog libida, smanjenog apetita i nesanice ili prekomjernog spavanja, javljaju se u otprilike dvije trećine pojedinaca. Ostaje pitanje: koji je temeljni uzrok ovih simptoma?

Utjecaj promjena u mozgu proteže se na različite tjelesne sustave. Jedan značajan primjer je poremećaj u aktivnosti neurotransmitera, posebno serotonina, koji može imati izravan učinak na prag boli. Posljedično, pojedinci mogu doživjeti povećanu osjetljivost na bol, osobito u području leđa.

Koja su područja na koja serotonin utječe?

Serotonin utječe i na obrasce spavanja i na seksualnu želju. Vrijedno je napomenuti da se gotovo polovica osoba koje pate od depresije susreću s poteškoćama u intimnom partnerstvu.


Nažalost, manifestacije depresije koje se manifestiraju u tijelu često se zanemaruju. Nekoliko je studija otkrilo da problemi sa spavanjem, osjećaji iscrpljenosti i specifične zdravstvene komplikacije služe kao pouzdani markeri depresije kod starijih osoba. Unatoč tome, ove se indikacije obično zanemaruju kao puke posljedice procesa starenja.

Prisutnost depresije povezana je s razvojem raznih bolesti.

Povišene razine hormona stresa, poput kortizola ili adrenalina, uslijed depresije, mogu povećati rizik od brojnih bolesti i drugih zdravstvenih stanja.

Imunološki sustav može biti pogođen depresijom, što rezultira smanjenom sposobnošću borbe protiv infekcija. Kod starijih osoba koje su podložne depresiji može doći do smanjene učinkovitosti određenih cjepiva. Osim toga, depresija je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Međusobno povezana priroda ovih promjena može stvoriti izazovan ciklus iz kojeg je teško pobjeći, osim ako se temeljna depresija i druge bolesti ne riješe na pravi način.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments