HomeNOVOSTIDečaka iz Bosne je majka napustila, preudala se i brata odvela: Ostavila...

Dečaka iz Bosne je majka napustila, preudala se i brata odvela: Ostavila ga bez struje i vode, a onda ga je Bog pogledao

Priča o malom Ajdinu, kojeg je majka napustila 2017. godine, ostala je urezana u našim sjećanjima, izazivajući val tuge u cijeloj regiji. Međutim, prošlo je sedam godina od tog potresnog događaja, a život dječaka doživio je nevjerojatnu transformaciju. Za razliku od vremena kada ga je majka ostavila na brigu djedu u potrazi za svjetlijom budućnošću, Ajdin sada uživa znatno poboljšanu kvalitetu života.

U potrazi za boljom budućnošću, majka je donijela tešku odluku da ode, povevši sa sobom Ajdinovog brata i sestru, ostavljajući ga u ranjivom položaju, podložnog hirovima drugih. Priča o Ajdinu Mujkiću, dječaku iz Bosne i Hercegovine kojeg je napustila majka, a potom odgojio njegov djed Husein, šokirala je cijelu regiju. Odlaskom majke, Ajda se našla pod brigom djeda koji se zbog stare ozljede noge oslanja na štake i potrebna mu je pomoć druge osobe.
Suočeni s bezbrojnim poteškoćama, dvojac uspješno svladava svaku prepreku koja im se nađe na putu. Njihovo prebivalište je oronula kuća s povremenim pristupom struji i bore se kako bi pronašli bilo kakav izvor prihoda. Nažalost, Ajdinov djed je u prošlosti zadobio ozljedu noge, što ga je učinilo nesposobnim za rad i uzdržavanje. Kao rezultat toga, kada je Ajdinova majka otišla, vjerojatno u potrazi za boljom budućnošću, povela je sa sobom njegovog mlađeg brata. Ajdinova najveća želja bila je imati bicikl, ali djed nije imao sredstava da mu ispuni želju.


Povremeno se Ajdina majka javlja telefonskim razgovorima, no rijetki kontakti ne uspijevaju ublažiti prazninu koju dječak žudi ispuniti. S druge strane, otac, okupiran poslom u udaljenom kraju, rijetko se vraća kući i, kako potvrđuju i dječak i njegov djed, financijski ne doprinosi odgoju djeteta. “Željan sam maminog društva, ali bratovo odsustvo mi je najteže na srcu”, uplakano je rekao dječak prije nekog vremena, a te iskrene riječi odjeknule su cijelom regijom.

Nakon emitiranja priče o malom Ajdinu na bosanskohercegovačkoj Hayat TV, cijela nacija je dobila uvid u teške okolnosti u kojima se nalazi osmogodišnji dječak. Zbog toga su socijalni radnici posjetili Ajdinovog djeda Huseina. Tijekom posjeta socijalni radnici otkrili su da im je nakon objave priče ugroženo zaposlenje. Kao odgovor, Husein im se suprotstavio, izrazivši svoje razočarenje njihovim nedostatkom uključenosti u Ajdinov život iako su bili svjesni njegove situacije u posljednje dvije godine.


Novinar iz Bosne je 2023. godine imao privilegiju napraviti intervju s Ajdinom, koji je s 14 godina podijelio nevjerovatno otkriće. Kako kaže Ajdin, sve njegove želje su mu ispunjene, tako da nema nijedne neostvarene želje. Dirljiva priča Ajdina Mukića pogodila je žicu milijunima pojedinaca. Trenutno Ajdin živi sa ocem, maćehom, polusestrom i djedom Huseinom. Njihova priča pobrala je tolike simpatije da im je sagrađena kuća, a Ajdinu je poklonjen bicikl. Štoviše, njihovi su odnosi procvjetali jer Ajdin sada svake godine ima priliku ponovno se sastati sa svojim bratom.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments