HomeNOVOSTIJasmina iz Banjaluke je imala 19 kad je majci preotela muža: “Na...

Jasmina iz Banjaluke je imala 19 kad je majci preotela muža: “Na venčanju sam saznala bolnu stvar, pa me stigla karma”

Nakon gubitka voljene osobe, razvod je naširoko poznat kao drugi najvažniji uzrok boli i boli. Tu bol ne trpe samo bivši supružnici, već i njihova djeca, roditelji, braća i sestre, pa čak i bliski prijatelji. Iskustvo odvajanja od jednog roditelja razlikuje se za djecu ovisno o njihovoj dobi. Mlađa djeca imaju tendenciju da se brzo prilagode novim okolnostima, kao što su odvojeni domovi, odmori i zime.

Situacija postaje znatno zamršenija kada do razvoda dođe tijekom adolescencije. Tinejdžeri su u ranjivoj fazi života, zbog čega im je teško shvatiti raspad svoje obitelji. Teret razdvojenosti njihovih roditelja teško pada na njihova pleća. Osim toga, istraživanje pokazuje da se djevojčice često više bore od dječaka u suočavanju s posljedicama razvoda, što zahtijeva pojačanu komunikaciju i vrijeme za obradu i prihvaćanje okolnosti.
Često se primjećuje da su djevojčice sklone iskusiti emocije poput tuge, tjeskobe i nesreće, dok su dječaci skloniji ispoljavanju agresivnog ponašanja i prkosa. Istraživanja pokazuju da se dječaci bolje prilagođavaju prisutnosti majčine nove partnerice, dok se djevojčice često susreću s poteškoćama u prilagodbi na tu promjenu… Ovo zapažanje dodatno potkrepljuje osobni iskaz mlade Banjalučanke. U dobi od 27 godina Jasmina je podijelila svoju priču na internetskom forumu, izražavajući duboko žaljenje zbog odluke koju je donijela s 19 godina, a koja je imala dubok i negativan utjecaj na život njezine majke.

Osvrćući se na razvod svojih roditelja koji se dogodio u njezinim tinejdžerskim godinama, Jasmina je zaključila da je to bio pravi izbor. U mladosti su se njezini roditelji vjenčali, a kada je njezina majka imala samo 17 godina, rodila je Jasmina. Unatoč svojoj mladosti, Jasminina majka morala se nositi s izazovima supruge i majke, balansirajući između bebinih potreba i kućanskih obaveza poput kuhanja.


Nažalost, njihova bračna zajednica bila je opterećena neprestanim sukobima, zbog čega ju je Jasmina opisala kao “postojanje muke”. Sporovi su bili nepokolebljivi, bilo da su se vrtjeli oko obiteljskih problema, napetog odnosa njezine majke s bakom ili sveprisutnih financijskih poteškoća. Jasminina majka mukotrpno je radila kao kuharica u ujakovoj gostionici, a otac je bio nadzornik tvornice. Unatoč tome, njihova je zarada jedva uspijevala podmiriti osnovne potrebe, a kako su Jasmina i njezin brat sazrijevali, napetost njihove financijske situacije bila je sve očitija.

Nakon razvoda, njezin otac nije gubio vrijeme da se upusti u novi romantični pothvat. Ušao je u vezu s udovicom koja živi u njihovoj zajednici i brzo se odlučio na suživot s njom. Za to vrijeme Jasmina, njezin brat i majka ostali su u stanu koji im je velikodušno darovao otac, a koji je dobio kroz svoju povezanost s tvrtkom.

Unatoč odsustvu bilo kakvog otvorenog neslaganja ili očitog mira, u meni je živjela duboka čežnja za očevim društvom. Gajio sam ogorčenost prema svojoj majci, pripisujući raspad njihova braka njezinu nedostatku strpljenja i sklonosti svađi. Suprotno tome, moja je baka često prizivala sjećanja na prošlost, opominjući: “Da je vaša prabaka zadržala pribranost poput prave dame, možda bi obiteljsko prebivalište ostalo netaknuto.” Čak i sada, te su mi riječi živo u sjećanju.

S vremenom se mlada žena nadala da će se njezini roditelji pomiriti kada im se emocije smire. Prisutnost njezina oca koji živi s drugom ženom nije je zabrinjavala jer nisu imali zajedničku djecu. Protumačila je to kao signal da on nije doista napustio njihovu “izvornu” obitelj. No, sve se dramatično promijenilo kada je njezina majka samo dvije godine nakon razvoda počela hodati s kolegom.

Nastavljajući svoju priču, Jasmina dijeli priču o čovjeku koji se nedavno pridružio radnoj snazi ​​svog strica. Unatoč njegovom manjku kulinarskog znanja, Jasminina majka preuzela je na sebe da mu bude mentor na novoj poziciji. Unatoč maloj dobnoj razlici između njih, jer je muškarac od nje mlađi samo pet godina, Jasminina majka posjeduje bogato profesionalno iskustvo. Kao 18-godišnjakinja u to vrijeme, Jasmina je oštro shvatila značaj majčinog neumornog radnog vremena, kasnonoćnih kovrčanja i jutarnjeg nanošenja ruža za usne.

Kako bi spriječila bilo kakvu potencijalnu ljubavnu vezu između moje majke i drugog muškarca, počela je češće posjećivati ​​restoran. Oslanjao sam se na razumijevanje da će izbjegavati bilo što poduzimati dok sam ja prisutan. Nakon što bih završio školu, otišao bih ravno u njenu ustanovu raditi i provoditi vrijeme sa svojim ujakom u poznatom restoranu Maltene do Fajoront. Dosljedno mi je pokazivao veliku ljubaznost, dajući sve od sebe u pripremi jedinstvenih jela isključivo za moj užitak. Odvajao bi preostalu hranu i predstavljao mi je na lijepo ukrašenom tanjuru, kao da sam uvaženi gost. Gledajući sada unatrag, shvaćam da je tražio moje odobrenje, nadajući se da ću ga prihvatiti kao majčinog “posebnog prijatelja”.

Tijekom tog razdoblja moje razumijevanje je bilo ograničeno. Vjerovala sam da tajno komunicira sa mnom, gajeći romantične namjere. Činilo se nevjerojatnim da bi izabrao ženu u tridesetima umjesto mlađe, privlačnije djevojke. Strateškim i prijevarnim pristupom, pokrenuo sam plan s izričitim ciljem zabijanja klina između njih… i postigao sam uspjeh u svom nastojanju. Podlegao je privlačnosti mog mladenačkog šarma. Naša je veza postala javna, a ja se nisam trudio ništa sakriti od svoje majke. Zapravo, čak sam se potrudio obavijestiti je svaki put kad smo se uključili u intimne aktivnosti… Moja krajnja želja bila je trajno izbrisati njegovu prisutnost iz njezina sjećanja.


U znak elegancije, bez napora je zaobišla stranu. Moja je majka imala potpuno znanje o događajima koji su se dogodili. Bilo joj je jasno da sam ja inicirao cijelu situaciju, ali nisam bio siguran razumije li ona moje namjere i motive. Razmišljao sam je li shvatila moju čežnju da je maknem iz prisutnosti drugog muškarca i ponovno spojim s njezinim ocem. U određenom trenutku dala mi je savjet da dam prednost brizi o sebi, bez ikakve gorčine i osude. U tom sam se slučaju osjećao kao da sam ostvario značajnu pobjedu nad njom.

Naravno, veza koju je dijelila s tom osobom bila je kratkog vijeka. Njihov nedostatak zajedničkih hobija naveo je Jasminu da potraži druženje unutar vlastitog kruga. Svladan sramom, napustio je restoran i preselio se u drugo područje. Kako je vrijeme prolazilo, Jasmina je otišla od kuće kako bi stekla visoko obrazovanje i na kraju je naišla na prijatelja za kojeg će se kasnije udati. Ni ona ni njezina majka nikada nisu razgovarale o “tom” čovjeku. Odnosno, do večeri koja prethodi danu vjenčanja.

Dok smo prebirali po hrpi starih fotografija, dok su nam suze tekle niz obraze, naletjeli smo na sliku stričeve ustanove. U kadru su bili uhvaćeni svi zaposlenici, dok se moj ujak jedva nazirao u dalekoj pozadini. Upravo u tom dirljivom trenutku otkrila mi je istinu, istinu koja mi je, kao 18-godišnjoj djevojci, ulijevala neodoljiv osjećaj straha. Jeste li znali da je on zapravo tražio moju ruku i da smo se trebali vjenčati?

Suze su mi tekle niz obraze, preplavljene naletom emocija, dok sam je molio za oprost. Njezin me nježni dodir po glavi umirio, uvjeravajući me da nema potrebe za brigom. Vjerovala je da je najbolje što su nam se putevi razišli i davno me je pomilovala. Ipak, nisam se mogao otresti osjećaja da sam lutao u sebi. Padajući u stanje duboke melankolije, konačno su me sustigle posljedice mojih postupaka. Jasmina je elokventno napisala riječi “Moja nezrelost i zavist oduzeli su joj šansu za ljubav”, što je izazvalo različite reakcije forumaša. Zanima me, imate li mišljenje o tome je li njezino ponašanje neopravdano?

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments