HomeNOVOSTIEvo kako je Hrvat iz Rijeke dočekao goste iz Beograda. “Dobro došli,...

Evo kako je Hrvat iz Rijeke dočekao goste iz Beograda. “Dobro došli, braćo moja, Srbi”. (FOTO)

 

 

“Prekjuče, 3. maja, započela je jedna divna priča o prijateljstvu. U jutarnjoj šetnji sa svojim psom naletio sam na auto s beogradskim tablicama ovdje u Rijeci, na Kantridi. Primetio sam psa pored auta i, kao ljubitelj životinja, morao sam ga pomaziti. Naravno, usput sam im dobacio: ‘BRAĆO, VODITE ME SA SOBOM U BG!’

Oni su oduševljeno odgovorili: ‘Možeš ti u BG, mi smo ovdje u Rijeci.’ To su bila dva momka i jedna devojka u dvadesetim godinama. Oni su bili iz Bosne, sa Romanije (ili bar jedan od njih), a devojka je bila iz Beograda. Kad sam odlazio, čuo sam ih kako pitaju: ‘BRATE, MOLIM TE. ZNAŠ LI GDE SE MOŽE IZNAJMITI APARTMAN? HTJELI BISMO PRENOĆITI…’ Odmah sam počeo zvati prijatelje, poznanike, čak i moju mamu, i za sat vremena smo našli apartman za njih. Bili su oduševljeni, veseli, odmah su nas pozvali na piće i zahvalili se 200 puta. Kome drugom da pomognem ako ne svojoj braći, logično. Tako sam ih prekjuče odveo do apartmana našeg porodičnog prijatelja, koji im je izašao u susret i maksimalno smanjio cenu.

Praktično su im naplatili samo za jednu osobu, da bi oni mogli da uživaju i da imaju još džeparca. U razgovoru sa vlasnikom apartmana, saznao sam da su oni oduševljeni njima, baš kao što su oni rekli da su oduševljeni Riječanima. Rekao je da smo mi jako gostoljubivi, simpatični i dobri ljudi. I da će se sigurno vraćati svaki mesec bar deset dana tokom leta. Juče su trebali ići u Trst, ali kada sam došao jutros da ih pozdravim, rekli su: ‘BRATE, NIŠTA OD ŠOPINGA, OSTAJEMO JOŠ JEDNU NOĆ, OVO JE ZA NAS RAJ.’ Naravno, vlasniku apartmana nije bio problem, gledao ih je kao svoju decu. Družili su se s njima, večerali sa njima i suprugom u dvorištu, šalili se do duboko u noć. Oduševljenje je bilo obostrano. I tako, juče uveče, mi na moru… Odlučio sam da ponesu deo Rijeke sa sobom u Bosnu i Beograd. Mali magneti sa motivima Rijeke sigurno će ponosno krasiti njihove sobe ili frižidere. I tako se približavao trenutak rastanka. Jednog od njih nisam uspeo nagovoriti da zapliva u dubini, čak ni kad sam mu obećao BUREK SA SIROM.

 

 

 

I došao je trenutak rastanka. Seli smo nakon mora u dvorištu apartmana, pričali, pričali, vreme je proletelo. Tako je kada ste u dobrom društvu. Ustali su u 6:00 ujutru, pa sam rekao, idem da se odmorim. Svi su skočili u zagrljaj, izljubili smo se, izgrlili, poželeli im srećan put i da se obavezno jave kada stignu, kako bih znao da je sve u redu. Samo su rekli: ‘Vidimo se uskoro, vratićemo se jako brzo. Ako budeš u BG, znaš koga da zoveš, TU SMO… Ima li lepših stvari od ovakvog svežeg, novog, a opet čvrstog prijateljstva? Evo slike mene i moje braće preko granice.”

Ovako preuređen tekst zadržava duh i srž originalne priče, izražavajući toplinu i spontanost susreta i novog prijateljstva između ljudi različitih krajeva.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments