HomeZANIMLJIVOSTISPASITE JETRU I SRCE Srpski travar otkrio moć napitka od 2 sastojka...

SPASITE JETRU I SRCE Srpski travar otkrio moć napitka od 2 sastojka koja svi imamo u kući

 

Narodni travar Momčilo Antonijević nudi niz prirodnih rješenja za ublažavanje mamurluka i podršku oporavku jetre, srca i krvnih sudova nakon razdoblja prekomjerne konzumacije hrane i pića. Njegovi savjeti obuhvataju jednostavne, ali efikasne prirodne preparate koji mogu pomoći u detoxu organizma i poboljšanju općeg zdravstvenog stanja.

Jedan od najpoznatijih savjeta je napitak od mlake vode, meda i nefiltriranog jabukovog sirćeta. Ovaj napitak je posebno koristan za jetru, žučnu kesu i krvne sudove, pomažući i u regulaciji nivoa holesterola i triglicerida. Preporučuje se redovna konzumacija ovog napitka tokom cijele godine, ne samo kao pomoć nakon konzumacije alkohola, već i kao opća podrška zdravlju.

Rasol od kupusa također je istaknut kao odličan način za rehidraciju organizma. Bogat je elektrolitima, prirodnim probioticima i bakterijama koje su važne za zdravlje probavnog sistema i imuniteta. Osim toga, kiseli kupus je izvor vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema, te je posebno koristan za vegane zbog prisustva vitamina B12, koji je rijedak u namirnicama biljnog porijekla.

Imela, poznata kao čarobna biljka Kelta, također se spominje kao korisna za snižavanje visokog krvnog pritiska i stabilizaciju srčanog ritma. Ipak, zbog svoje poluparazitske prirode i potencijalne toksičnosti, treba je koristiti s oprezom i ne preporučuje se za dugotrajnu upotrebu ili za trudnice i djecu.

Gujina trava ili sikavica, koja sadrži silimarin, supstancu poznatu po svojim regenerativnim svojstvima za jetru, također je preporučena. Momčilo Antonijević savjetuje konzumaciju sjemenki sikavice s jogurtom ili surutkom radi maksimalnog efekta.

Što se tiče prehrane, Antonijević naglašava važnost začinjene hrane poput belog luka, đumbira i cimeta, koji su korisni za zdravlje i ne predstavljaju štetu kao što to mogu biti veštački pojačivači ukusa i rafinisane masnoće.

Matičnjak i suručica su također preporučeni kao biljni izbori za ublažavanje mučnine i glavobolje, posebno nakon obilnog obroka ili konzumacije alkohola. Matičnjak je poznat po svojim sedativnim svojstvima, dok suručica, biljka slična aspirinu, može pomoći u smanjenju bolova i nelagode.

Svi ovi prirodni preparati mogu pružiti podršku oporavku organizma nakon preterane konzumacije hrane i pića, ali je važno koristiti ih u skladu s individualnim potrebama i zdravstvenim stanjem, te po mogućnosti uz savjet stručnjaka. Integracija prirodnih rješenja sa zdravim životnim stilom može doprinijeti općem zdravlju i dobrobiti organizma.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments