HomeZANIMLJIVOSTIIMATE LI OVE CRVENE TAČKICE NA TIJELU? To nisu popucali kapilari, EVO...

IMATE LI OVE CRVENE TAČKICE NA TIJELU? To nisu popucali kapilari, EVO O ČEMU SE ZAISTA RADI

 

 

Angiomi, poznati i kao crvene izbočine, česta su pojava na ljudskoj koži, posebno kako starimo. Ovi izrasline obično se manifestiraju kao mali izdignuti madeži različitih boja, uključujući crvenu, plavu ili čak crnu. Iako se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, najčešće se vide na trupu.

NEMA RIZIKA

Većina angioma je benigna i ne predstavlja značajan rizik za zdravlje, osim ako ne dođe do krvarenja ili promjena u izgledu. Jedan od poznatih tipova je “angioma trešnje”, koji je čest, ali nije jedini oblik ovih izbočina.

“Paukasti angiomi” su varijanta koja se često primjećuje, karakterizirana crvenom bojom i krakovima koji podsjećaju na paukove noge, s jasnim središtem. Ovi angiomi češći su kod žena, posebno tijekom razdoblja povećane razine estrogena kao što su trudnoća ili upotreba oralnih kontraceptiva, te mogu ukazivati na potencijalne probleme s jetrom.

Iako većina angioma ne zahtijeva tretman, neki pojedinci odlučuju se za njihovo uklanjanje iz estetskih razloga. Postoji nekoliko metoda za uklanjanje angioma, uključujući lasersko uklanjanje, radiovalove i kiruršku eksciziju. Laserom se ciljano usmjerava intenzivna svjetlost na krvne žile angioma, minimalno oštećujući okolno tkivo, dok radiovalovi koriste visokofrekventne valove za precizno uklanjanje. Za veće ili dublje angiome može biti potrebno kirurško uklanjanje, često uz lokalnu anesteziju.

Važno je redovito pratiti sve promjene na koži i konzultirati dermatologa ako primijetite bilo kakve promjene ili nelagodu, uključujući krvarenje ili brzi rast angioma. Dermatolog može pružiti stručno mišljenje o rizicima i prednostima uklanjanja angioma te preporučiti odgovarajući tretman prema potrebi.

Ukratko, crvene izbočine poznate kao angiomi obično su benigni i rijetko zahtijevaju intervenciju osim ako ne postoji potreba iz estetskih ili medicinskih razloga. Redoviti pregledi i praćenje promjena na koži ključni su za očuvanje zdravlja i sigurnosti, osiguravajući miran pristup upravljanju ovim čestim kožnim izraslinama.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments