HomeNOVOSTIBIHAMERIČKI PROFESOR DAVID PETTIGREW KONCIZNO: "Amerika radi na sankcijama, treba osuditi lidere...

AMERIČKI PROFESOR DAVID PETTIGREW KONCIZNO: “Amerika radi na sankcijama, treba osuditi lidere koji su učestvovali u negiranju ge**cida i govoru mržnje” (VIDEO)

Naglasio je kako je veliki broj američkih diplomata uključeno u rješavanje krize.

David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut kaže kako mu je čast što je upravo u Bosni i Hercegovini na Dan njene državnosti, ali je dodao kako će uraditi sve da bi pomogao našoj zemlji u ovoj situaciji.

Kada su u pitanju sankcije prema onima koji blokiraju rad države Bosne i Hercegovine, Pettigrew vidi problem u nejedinstvu Europe.

“Mislim da je trenutni problem Evropske Unije njena iscjepkanost, te zbog toga u nekim slučajevima sporo reaguju. Međutim, smatram da se određeni glasovi bude i pružaju jaku podršku Bosni. Kada kažem određeni glasovi, to su javne debate i otvorena podrška iz Njemačke, Holandije i Velike Britanije, čiji glas je naročito efikasan. Druga stvar koju bih spomenuo jeste ta da postoji sve veća mobilizacija kada je u pitanju dijaspora Bosne i Hercegovine širom svijeta. Pokušavaju podići svijest o efikasnoj intervenciji međunarodnoj zajednici. Poraz i neuspjeh nije opcija”, istakao je Pettigrew.

Dodao je kako huškačka retorika mora da bude osuđena.

“U protivnom to bi predstavljalo uspjeh genocidnih ciljeva RS-a. Amerika radi na sankcijama i mislim da će poslati novu osobu koja je stručnjak za sankcije. U isto vrijeme pokušavaju i uvjeriti Evropsku Uniju na sankcije onima koji su ovu krizu proizveli. To nije nešto što će uspjeti samo od sebe. Treba pokušati ohrabriti vladavinu prava i osuditi lidere koji su učestvovali u negiranju genocida i govoru mržnje”, smatra Pettigrew.

Naglasio je kako je veliki broj američkih diplomata uključeno u rješavanje krize.

“Ti ljudi se ponašaju diplomatski i dostojanstveno. Pogledajte samo retoriku Milorada Dodika, njegov način izražavanja prema drugim diplomatama. Mislim da je to veliko nepoštovanje i to dovoljno govori o njemu i time šalje mnogo poruka. Nadam se da će to američkim diplomatama biti uvid s kim imaju posla i da će shvatiti kako trebaju postupiti prema takvima”, naveo je za Hayat.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments