HomeNOVOSTIAnaliza Berliner Zeitung: Da li je Schmidt čovjek Srbije i Hrvatske u...

Analiza Berliner Zeitung: Da li je Schmidt čovjek Srbije i Hrvatske u Sarajevu?

Kao visoki predstavnik, Christian Schmidt bi trebao garantirati Dejtonski mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini, ali sve je više kritika piše Berliner Zeitung.

0.gif

I prije njegovog imenovanja za Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu u međunarodnoj zajednici u augustu 2021. godine, pojavile su se sumnje o podobnosti bivšeg federalnog ministra poljoprivrede Njemčke Christiana Schmidta za ovu odgovornu funkciju. Ovih dana su sve češće optužbe i kritike na račun njegove administracije i njegove bliskosti sa bivšim ratnim neprijateljima Bosne, odnosno Srbijom i Hrvatskom piše BZ.

Schmidtova je pozicija čovjeka koji je zadužen da osigura implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni 1995. godine. Nažalost, to već godinama nije prioritet federalnih vlada. Imenovanjem Schmidta na ovu važnu funkciju od strane Angele Merkel, Savezna Republika Njemačka je preuzela veliku odgovornost. Obavljanje ovih zadataka zahtijeva visok stepen diplomatske vještine, nepristrasnosti, neutralnosti, regionalne stručnosti i takta.

To je zbog prirode Bosne kao veoma složene multietničke države sa tri etničke grupe koje podržavaju državu i dodatnih 17 nacionalnih manjina. Ona je i danas multietnička država, uprkos de facto podjeli na dva entiteta, Republiku Srpsku sa većinskim srpskim stanovništvom i Federaciju u kojoj dominiraju Bošnjaci i Hrvati piše BZ.

Schmidt je mnogo puta pokazao da nema sve što je potrebno da svoju funkciju obavlja na neutralan i odgovoran način. To je više puta javno objavljeno u kontaktima sa predstavnicima štampe i mirnim demonstrantima u ljeto prošle godine. Optužbe i stvarno nedolično ponašanje od strane Schmidta se povećavaju. Oni uključuju pristrasnost, nepotizam i nesposobnost za obavljanje funkcije navodi se u tekstu BZ. 

Schmidt u više navrata potvrđuje da vlade u Beogradu i Zagrebu navodno imaju “umjeren i smirujući uticaj” na mirovni proces u Bosni, iako se kao bivše zaraćene frakcije više puta miješaju u unutrašnje stvari zemlje navodi se u tekstu njemačkog medija.

On je 1. februara 2023. godine, tokom sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, pohvalio ulogu Beograda u Bosni kao „iskrenog kolege i prijatelja“, iako je 9. januara Brnabić uputila zvaničnu vladinu delegaciju koju je predvodio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na nelegalnu i neustavnu paravojnu paradu  u Istočnom Sarajevu povodom 31. godišnjice osnivanja Republike Srpske. Dačić je bio ministar informisanja u ratu pod režimom Slobodana Miloševića.

Ovu paradu razaranja države svake godine organizuje lider bosanskih Srba Milorad Dodik. Ove godine parada nije održana u Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske, kao i obično, već na mjestu odakle je više od hiljadu dana trajala opsada i bombardovanje Sarajeva od strane srpske vojske. Ovo je bila namjerna provokacija za mnoge još uvijek traumatizirane stanovnike Sarajeva navodi se u tekstu BZ.

Vlada Srbije otvoreno propagira stvaranje “srpskog sveta” – analognog “ruskom svetu” – “političkog i državnog prostora u čijim granicama moraju da žive svi Srbi”. Kao i prošle godine, Schmidt nije kritizirao Dodikovo antidržavno ponašanje niti učešće Vlade Srbije. Kao rezultat toga, nije bilo nikakvih sankcija. Godinu ranije čak i ratni zločinac Vinko Pandurević, osuđen za genocid u Srebrenici , bio je u delegaciji Vlade Beograda. I u to vrijeme Schmidt je ćutao. Schmidtov odnos sa Beogradom nadmašuje njegova blizina Zagrebu. Godine 2020. odlikovan je hrvatskim Ordenom za zasluge “Ante Starčević” od strane hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u hrvatskoj ambasadi u Berlinu. Šmitu nije smetalo što su to dodijeljeni i onima koje je Haški tribunal osudio. Dana 2. oktobra prošle godine, na dan izbora u Bosni, Schmidt je, koristeći svoja dalekosežna “bonska ovlaštenja” dekretom, izmijenio i izborni zakon i ustav Federacije.

Schmidt je tako ispunio zahtjeve hrvatskog HDZ-a, koji je prema rezoluciji Bundestaga iz jula 2022. godine bio “volkiš-nacionalistički. Ovo nametanje izazvalo je brojne proteste, posebno civilnog društva, ali i parlamentaraca OEBS- a i EU. Navodi se da su ovi zakoni dijelom napisani u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova. Plenkovićeva vlada u Zagrebu promjenu izbornog zakona u skladu s HDZ-om i službeno je proslavila kao uspjeh.

Ovo jača poziciju nacionalista i slabi male, uglavnom liberalne i multietničke stranke. Ovome je prethodila druga najveća poslijeratna demonstracija protiv Schmidtovih planova ispred njegovog ureda u Sarajevu. Nikada nije bilo demonstracija protiv bilo kojeg od svojih sedam prethodnika od 1996. Uprkos pozivu, Schmidt je ranije odbio da objasni svoje planove saveznom parlamentu i izbornoj komisiji. Neki posmatrači vide Schmidta kao čovjeka Hrvatske u Bosni. Tjedni list Die Zeit ga je u septembru prošle godine nazvao “agentom HDZ-a”, pozivajući se na kritike.

Trivijalizacija izborne manipulacije

Prema nezavisnoj organizaciji za posmatranje izbora koju finansira EU Pod lupom („Pod lupom“), na oktobarskim izborima došlo je do masovne izborne prevare, posebno na izborima za predsjednika Republike Srpske. Uprkos pritužbama opozicionog kandidata, ultranacionalista, secesionista i negator genocida Dodik je proglašen pobjednikom. Prema analizama, adekvatni glasački listići nisu bili dostupni na dvije trećine biračkih mjesta navodi se u tekstu BZ.

Ponovno brojanje nije završeno. I ovdje je Schmidt ponovo stavio akcente koji su učvrstili moć nacionalista: javno je izjavio da uvijek postoje pobjednici i gubitnici i da gubitnici moraju prihvatiti rezultate. On nije komentarisao masovno uništavanje glasova. On je banalizirao prevaru govoreći o “manjim nepravilnostima nego prošli put”. Transparency International je zaključio da je Schmidtova intervencija “produbila” političku krizu u zemlji.

Unatoč optužbama za pristrasnost Hrvata nacionalista, Schmidt se pojavljuje u radikalnim krugovima, što njegovu traženu “nezavisnu, nepristrasnu ulogu” svodi na apsurd. Tokom Svjetskog prvenstva u Kataru, Schmidt je snimljen na prenosu utkamice Hrvatska-Maroko u Kiseljaku kod Sarajeva. Možete ga vidjeti ispred zastave ilegalne hrvatske ratne paradržave “Herceg-Bosna”, čije je šestočlano vodstvo Haški tribunal za ratne zločine osudio na 120 godina zatvora piše BZ.

Na ovoj manifestaciji puštena je muzika hrvatskog fašističkog pjevača Marka Perkovića “Thompsona”, kojem je zabranjen nastup u EU. “Thompson” veliča hrvatski fašizam iz Drugog svjetskog rata po milosti Hitlera i opisuje dijelove Bosne pod hrvatskom dominacijom (“Herceg-Bosna”) kao dio Hrvatske. Krajnje nedostojanstveno, neprihvatljivo okruženje za “čuvara” Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ukratko, može se reći da Schmidt dozvoljava Zagrebu i Beogradu da ga eksploatišu. Ostaje da se vidi da li je svjestan toga ili ne. U svakom slučaju, rezultat je poražavajući: umjesto da brani cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine i jača državu, kako nalaže njegova kancelarija, on brani one koji rade na potkopavanju i uništavanju države, a Beograd i Zagreb stavlja pod svoju zaštitu redovno.

Ovo su samo neki od brojnih slučajeva i skandala koji ilustruju Schmidtovu neprikladnost za svoj položaj. On osujećuje rezoluciju Bundestaga o Bosni u ljeto 2022. i direktno promoviše one snage koje se još uvijek drže ratnih ideologija iz 1990-ih. U pogledu bezbjednosne politike, ovakav pristup nije u interesu ni Evrope ni Njemačke. On nanosi veliku štetu Uredu visokog predstavnika, krhkoj državi Bosni i Hercegovini i ugledu Njemačke. Savezna vlada bi stoga trebala povući Schmidtu povjerenje i razriješiti ga piše BZ.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments