HomeNOVOSTIBIHBajrović: Čović nervozan, nije uspio pronaći izdajnike u SDA-u, SDP-u i DF-u

Bajrović: Čović nervozan, nije uspio pronaći izdajnike u SDA-u, SDP-u i DF-u

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je danas u Kupresu kako nema kompromisa oko konstitutivnosti naroda, legitimnog predstavljanja i Ustava BiH.

“Kompromisa ima oko prijedloga o kojima smo govorili i oko kojih pričamo, a samo HDZ je dao bar četiri različita modela oko Doma naroda i Predsjedništva koje su dobili i predstavnici SDA, ali i ovih pet institucija koje su nam bili svjedoci u našim sporazumima, i tu ima toliko prostora za dogovor – ako se dogovor želi. Ako se želi taktika da se izbjegne dogovor, da se idući izbori dočekaju u sadašnjem Izbornom zakonu, onda je to nešto drugo i mislim da ne može dobro završiti”, istaknuo je Čović na konferenciji za novinare na Kupresu gdje zasjeda Predsjedništvo i Središnji odbor HDZ-a BiH, javljaju mediji.

Povodom izjave predsjednika HDZ-a, u kojoj ističe da je potrebno napraviti eventualno ograničene izmjene Ustava u skladu s tim što se dogovori oko izmjena i dopuna Izbornog zakona, oglasio se kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović.

Bajrović ističe da Čović po ko zna koji put baca pod noge pisma američkog državnog sekretara Anthonya Blinkena.

“HDZ je u posljednjih pola godine javnost nastojao uvjeriti da se u pismu Blinkena traži samo izmjena Izbornog zakona, a ne ogranična izmjena Ustava BiH i izbornog zakona. Sad kada više nije moguće lagati javnost s tim, sada Dragan Čović plasira novu obmanu po kojoj se izmjene Ustava BiH trebaju vršiti ukoliko se Izborni zakon izmijeni po njegovim željama”, rekao je Bajrović.

Nadalje, Bajrović dodaje da Čović ima razloga za nervozu.

“Razlog Čovićevog zaplitanja u laži očito je njegova nervoza zbog uvida da među najjačim strankama u Sarajevu, a tu prije svega mislim na SDA, SDP i DF ne može pronaći izdajnika i nekoga ko je spreman popustiti zahtjevima HDZ-a za uvođenjem apartheida.

Na to neće pristati ni [Bakir] Izetbegović, ni [Nermin] Nikšić ni [Željko] Komšić”, kazao je Bajrović.

Radiosarajevo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments