BEOGRADSKA LEKCIJA OPOZICIJI U REPUBLICI SRPSKOJ: „Ako im Dodik smeta, onda je to zbog njegovih bliskih odnosa sa Vučićem, `Srpski svet` je eufemizam za ono što je nekada bila ideja Velike Srbije”

Oštre kritike na djelovanje opozicije u bh. entitetu Republika Srpska stižu iz Beograda

Izvršna direktorica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Izabela Kisić govorila je za RSE o političkim prilikama u bh. entitetu Republika Srpska.

Na pitanje kakav je odnos srpske opozicije prema Miloradu Dodiku. Da li joj smeta što je Dodik veoma blizak za Vučićem prema kome je ona jako kritična, Izabela Kisić odgovara:

-“Srpski svet” je eufemizam za ono što je nekada bila ideja Velike Srbije što je dovelo do ratnih sukoba u Jugoslaviji i do užasnih zločina. Glavne stranke opozicije nikada nisu izrekle svoj stav o srpskom svetu osim desničarskog dela opozicije koji taj projekt otvoreno podržava i pre svega Republiku Srpsku vidi kao ratni plen. Međutim, autori projekta “srpskog sveta” su pre u akademskim krugovima nego u političkim strukturama koje sprovode tu politiku i ideologiju. A Srpska pravoslavna crkva je institucija koja najlakše mobiliše Srbe za ostvarenje onoga što se podrazumeva pod “srpskim svetom”, poručuje Kisić.

-Bojim se da bi opozicija, da je na vlasti, takođe bila bliska sa Dodikom. Ako im Dodik smeta, onda je to pre svega zbog njegovih bliskih odnosa sa Vučićem, a ne zbog njegove politike. Opozicija bi trebalo da kaže kakav je njen odnos prema secesionističkim idejama Milorada Dodika, prema njegovom nacionalizmu i šovinizmu. To su zapravo teme o kojima opozicija, koja se predstavlja kao građanska, uglavnom ćuti. A za mene ćutnja znači podržavanje takve politike, kazala je Izabela Kisić.

-Mislim da u Srbiji postoji vrlo jasan konsensus oko Kosova i da tu nema bitne razlike između vlasti i opozicije. Niko nikada nije prišao onim građanima koji u anketama izjavljuju da smatraju da je Kosovo izgubljeno. Mislim da je vrlo problematično pravdanje opozicije da je javno mnjenje protiv priznavanja Kosova jer je uloga opozicije i da menja javno mnjenje, kazala je Kisić.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.