Biden će u UN reći da ne vjeruje u novi Hladni rat

Američki predsjednik Joseph Biden, koji bi trebalo sutra da govori pred Generalnom skupštinom UN, reći će da “ne vjeruje u pojam novog Hladnog rata”, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Biden će “sutra staviti do znanja da ne vjeruje u pojam novog Hladnog rata sa svijetom podijeljenim na blokove”, rekao je neimenevani zvaničnik u kontekstu rivalstva između Washingtona i Pekinga.

Američki predsjednik “vjeruje u snažnu, intenzivnu i principijelnu konkurenciju”, dodao je isti izvori.

Biden, koji je izazvao negodovanje upravljanjem povlačenja snaga iz Afganistana i izazvao diplomatsku krizu sa Francuskom zbog velikog ugovora o naoružanju, odlazi u New York sa govorom o okupljanju, naveo je zvaničnik.

Prema njegovim riječima, Biden želi međunarodnoj zajednici da stavi do znanja da je “zatvorio poglavlje o ratu” i da otvara poglavlje posvećeno efikasnoj i odlučnoj američkoj diplomatiji koja će da sarađuje sa saveznicima i partnerima u rješavanju problema.

Zvaničnik je potvrdio da je Biden inicirao razgovor sa francuskim kolegom Emmanuelom Macronom i da američki predsjednik “jedva čeka taj telefonski razgovor”.

Francuske vlasti optužile su SAD da su bez prethodne konsultacije, sklopile strateško partnerstvo sa Velikom Britanijom i Australijom, što je dovelo da raskida vrijednog ugovora o australijskoj narudžbini francuskih podmornica.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.